Universitatea din București, prin Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Arhiva Română de Date Sociale (RODA), va găzdui în zilele de 20 și 21 octombrie 2016 conferința European Social Survey (ESS), cea mai importantă rețea de cercetare academică în domeniul științelor sociale din Europa, în cadrul căreia se vor prezenta cele mai recente rezultate ale cercetărilor ESS, cu un accent deosebit pe atitudinile despre migrație în Uniunea Europeană.

Conferința European Social Survey va reuni profesori universitari și cercetători care vor evidenția rolul cercetării din științele sociale pentru crearea de politici informate și vor prezenta lucrări care vor folosi o gamă largă de date provenind de la ESS pentru a compara țările europene. În cadrul evenimentului vor fi prezentate și unele rezultate dintre cele mai interesante ale studiilor ESS, printre altele și atitudinile față de migrație în rândul populației statelor UE: gradul de opoziție față de migrație, corelația uneori inversă între nivelul imigrației și atitudinile față de imigranți, atitudinile privind îmbogățirea culturală produsă de imigrare etc.

Printre temele de actualitate abordate, care prezintă un interes deosebit pentru climatul social și politic european contemporan, se numără și sănătatea, economia, democrația, valorile politice, educația, infracționalitatea, asistența socială și justiția.

Evenimentul se va bucura de prezența directorului European Research Infrastructure Consortium (ESS ERIC), Rory Fitzgerald și ambasadorul ESS pentru România, Nina Kancewicz-Hoffman, precum și directorul interimar al Council of European Social Science Data Archives (CESSDA), Ivana Versic. Din partea grupului de lucru pe științe sociale al European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI) va participa Peter Elias, un cunoscător al studiului ESS și membru în mai multe grupuri de lucru globale pe științe sociale. Din partea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), vor participa președintele Mihai Dima, precum și directorul general Ionel Andrei.

Rory Fitzgerald, directorul ESS ERIC, de la City University of London, afirmă: „Este esențial să avem cât mai multe țări europene participante la acest sondaj. Aceasta ne va asigura că avem o gamă largă de date pentru cercetători, profesori universitari și politicieni astfel încât îmbunătățirile sociale să fie realizate la nivel local, național sau pan-european. România este o parte integrantă a comunității europene, și este vital ca întregul continent să se adune pentru a face față provocărilor semnificative cu care se confruntă societatea noastră. Este o onoare să fim invitați la Universitatea din București și aștept cu nerăbdare să ascult unele dintre cercetările academice care au fost realizate folosind date de la ESS.”

Adrian Dușa, profesor la Departamentul de Sociologie al Universității din București și organizator local al evenimentului, a adăugat: „Pentru ca științele sociale să se alăture cu succes obiectivelor Programului Cadru de cercetare și inovare Horizon 2020, pentru a aborda marile provocări și a combina eforturi din partea a diferite științe pentru a rezolva probleme de viață reală, societale, datele produse de către ESS sunt vital necesare pentru a crea o imagine exactă a situației curente din societatea românească și pentru a permite comparații cu alte țări europene”.

ESS – European Social Survey este cea mai importantă cercetare academică trans-națională din Europa, care se desfășoară din 2001. ESS măsoară atitudini, credințe și pattern-uri comportamentale pe diverse populații din mai mult de 30 de națiuni. ESS realizează interviuri față în față care durează câteva ore folosind eșantioane reprezentative din populația generală din țările participante, la fiecare 2 ani. Datele adunate de către ESS pot furniza informații pentru politicile guvernamentale și pot asista în îmbunătățirea standardelor naționale ca rezultat al comparațiilor cu alte țări europene.

Marile infrastructurile de cercetare sunt proiecte prioritare pentru cercetarea europeană, gestionate de către ESFRI – European Strategy Forum for Research Infrastructures, un for al decidenților din ministerele de resort ale statelor participante, în care se decid cele mai importante inițiative științifice din Europa. Pentru științele sociale și umaniste au fost introduse în această listă cinci mari proiecte:

  • ESS – European Social Survey
  • CESSDA – Council of European Social Science Data Archives
  • SHARE – Study of Health, Ageing and Retirement in Europe
  • CLARIN – European Research Infrastructure for Language Resources and Technology
  • DARIAH – Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities

Participarea la aceste proiecte se poate face prin aderarea la așa-numitele ERIC – European Research Infrastructure Consortium, niște entități legale supra-statale gestionate prin legislația europeană, în care parteneri sunt state membre ale Uniunii Europene. Guvernele naționale decid participarea la astfel de infrastructuri, urmând ca operațiunile propriu-zise să fie delegate unei instituții naționale de resort (care este denumită Service Provider).

RODA – Arhiva Română de Date Sociale este un consorțiu instituțional inițiat de către Universitatea din București, în parteneriat cu INS – Institutul Național de Statistică și ICCV – Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, cu intenția de a deveni un actor important pe harta științelor sociale din România și în vederea participării la infrastructurile de cercetare pan-europene din domeniu. RODA a fost creată acum 15 ani în cadrul ICCV, apoi funcționând ca un centru de cercetare în cadrul Universității din București. În parteneriat cu CESSDA, prin RODA s-au derulat două proiecte cu finanțare FP7 și mai multe proiecte finanțate național, ultimul în valoare de 2.500.000 lei pe linia Planului Sectorial al PN2. Alături de partenerii săi, Universitatea din București poate să ofere acest gen de servicii, în beneficiul întregii comunități a științelor sociale din România.

Conferința ESS – European Social Survey va avea loc la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90 – 92). Programul  complet al conferinței poate fi consultat aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This