Marți, 25 octombrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, prof. Ștefan Stănciugelu, cercetător la Școala Națională de Studii Politice și Administrative va susține prelegerea ,,Gramatica fractală a socialului și creierul emoțional”.

Sociobiologii afirmă că omul a devenit superior tuturor speciilor nu pentru că este ”sapiens”, ci pentru că are atât capacitatea de a ”citi” mintea și intențiile celuilalt în semne non-verbale ale corpului, cât și capacitatea de a coopera pe termen lung în urmărirea unui scop. Aceste abilități nu par să aibă legătură directă cu neocortexul, în sensul capacității de abstractizare, planificare, de a crea unelte etc. La această concluzie au ajuns serii întregi de experimente și cercetări cu tehnologie avansată, la care filosofii ”Minții separate de Corp” nu puteau avea acces acum 4 secole. Ipoteza care va fi lansată de prof. Ștefan Stănciugelu în cadrul seminarului este aceea că relațiile de cooperare, comunicare și influență socială stau sub semnul unei legi a naturii: legea fractală a auto-similarității.

Această lege a fost folosită de matematicieni geniali pentru mulțimi și figuri neeuclidene timp de un secol, până ce B. Mandelbroît a descoperit că principiile cu care se jucau în geometria neeuclidiană un Cantor, Sierpinsky, van Koch etc. erau parte a Naturii de miliarde de ani (”Geometria fractală a Naturii” 1975, 1982). Prof. Ștefan Stănciugelu crede că din această Geometrie fractală a Naturii se poate deriva o adevărată ”Gramatică fractală a socialului”, centrată pe principiul auto-similarității. Autorul prelegerii își propune să demonstreze acest lucru în cadrul seminarului.

Prof. Ștefan Stănciugelu este cercetător la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și a predat la aceeași instituție în perioada 1996-2015 cursuri precum Paradigme ale violenței colective, Istoria ideilor sociale și politice, Gândire politică românească, alături de cursul Media Research – Facultatea de Comunicare și Mass Media, Universitatea Kiril și Metodiu, Slovacia. Cele mai importante cărți ale acestuia se referă la schimbarea social-politică, influența socială, manipularea socială. Printre acestea se pot enumera: Violență, mit și revoluție. De la violența rituală la violența simbolică și donjuanismul politic al democrațiilor (All, 1998), Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească (C.H. Beck, 2010), Manual antimanipulare. Tehnici și cazuri (C.H. Beck, 2014), Liberalismul Peiriferiei. Gramatica fractală a socialului în istoria europeană a idei liberale (Tritonic, 2016, în curs de apariție).

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This