Marți, 6 decembrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, Constantin Vică, lect univ. dr. la Facultatea de Filosofie a Universității din București, va susține prelegerea intitulată Nu există realitate virtuală fără inteligență artificială.

2016 este anul de convergență al realității virtuale și inteligenței artificiale. Mari companii digitale precum Facebook și Google, dar și companii medicale sau universități au început deja să construiască medii virtuale inteligente. Teza pe care lect. univ. dr. Constantin Vică o va susține este destul de simplă: realitatea virtuală completă nu poate exista fără inteligență artificială generală (Artificial General Intelligence–AGI). Prin realitate virtuală completă, Constantin Vică înțelege un mediu complet imersiv care face posibilă cel puțin orice experiență pe care cineva o poate avea „în lumea reală” (realitatea virtuală completă este de asemenea capabilă să imagineze și să propună experiențe noi care sunt imposibile în condiții biologice și fizice obișnuite). Prin AGI, autorul prelegerii înțelege o inteligență artificială capabilă să îndeplinească orice activitate intelectuală umană.

Constantin Vică va utiliza abordarea kantiană a condițiilor de posibilitate ale experienței – cadrul constitutiv al sensibilului: timp și spațiu. Autorul va susține că, în mod necesar, experiențele din realitatea virtuală nu schimbă percepția spațiului și timpului, considerând că se pot reprezenta fenomenele din mediul virtual, doar în același cadru sensibil. Această ipoteză presupune ca sarcina AGI să fie aceea de a face posibile experiențele în realitatea virtuală completă doar într-un cadru spațio-temporal adecvat minții umane. Chiar dacă aceste experiențe sunt mai diverse decât cele din „lumea reală”, ele nu sunt posibile dincolo de limitele sensibilității umane. Întrebarea este cum ar trebui să fie AGI în aceste circumstanțe și de ce abordările contemporane (ca învățarea digitală de profunzime) nu sunt suficiente.

Constantin Vică este lector universitar la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti și cercetător la Centrul de Etică Aplicată al aceleiași universități. Principalele sale domenii de interes sunt etica informației și a informaticii, roboetică, filosofia informaticii, filosofie socială și politică și critica proprietății intelectuale. A publicat câteva articole și studii despre informație și proprietate, tehnologii inteligente de asistență, încrederea în spațiul online, etica motoarelor de căutare online, dialectica digitală, politica piratării, evoluția limbajelor de programare și software, drepturi de autor și de proprietate. De asemenea, Constantin Vică a co-editat Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan (2015, Editura Universității din București).

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This