Muzeul Universității din București organizează o expoziție digitală Universitatea din București în timpul Primului Război Mondial (1916), găzduită pe site-ul Muzeului Universității din București. Expoziția își propune să surprindă prin fotografii, documente și grafice activitatea Universității din București la începutul Primului Război Mondial (cu accent pe anul 1916).

Pe 18 noiembrie s-a sărbătorit Ziua patrimoniului universitar european, o formă de a celebra valorile culturale comune. Tema propusă pentru anul 2016 de UNIVERSEUM European Academic Heritage Network este Patrimoniul universitar în război. Cu această ocazie, Muzeul Universității din București a demarat o serie de mici expoziții în format virtual dedicate prezentării Universității din București în timpul Primului Război Mondial.

Expoziția digitală Universitatea din București în timpul Primului Război Mondial (1916) este organizată cu sprijinul Arhivelor Naționale ale României și Bibliotecii Centrale Universitare din București.

Selecția documentelor și concepția expozițională a fost realizată de conf. univ. dr. Florentina Nițu și dr. Valentin Maier.

Expoziția digitală Universitatea din București în timpul Primului Război Mondial (1916) poate fi vizionată aici.

Înființat la 29 iulie 1967, patrimoniul Muzeului Universității din București se compune din documente și obiecte valoroase, cu profundă semnificație pentru istoricul prestigioasei instituții de învățământ bucureștene. Aceste mărturii recompun o istorie care coboară în timp până la momentul înființării la București a Academiei domnești de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituție care a devenit un centru important de educație și cultură pentru spațiul sud-est european. Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universității din București valorifică o largă gamă de exponate: documente, manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier.

Alte exponate interesante găzduite de Muzeul Universității din București sunt: scrisoare adresată de regina Elisabeta lui Spiru Haret; copie autentificată a testamentului lui Spiru Haret; ștampile vechi și drapelul Universității; drapelul Studenților în Drept din 1864; stat de plată al Facultății de Litere (1893); autorizația semnată de mama minorului Nicolae Titulescu pentru înscrierea la Facultatea de Drept din Paris (1900); brevetul ordinului Legiunii de Onoare în rang de comandar acordat de statul francez profesorului Mina Minovici; desen reprezentând Facultatea de Drept în anul 1936, realizat de Petre Antonescu; programe ale cursurilor ținute de profesorii Universității și notițe ale unor studenți; diverse acte de studii și documente de personal; teze de doctorat din perioada interbelică; emisiuni filatelice.

Pin It on Pinterest

Share This