Organizată de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, conferința ”Envisioning Sustainable Social Work: empowering communities and individuals” a avut loc în zilele de 3 și 4 noiembrie 2016 la sediul Facultății de Sociologie și a adunat profesori, cercetători și studenți din toate domeniile științelor sociale. Tema conferinței – asistența socială sustenabilă – a fost abordată dintr-o perspectivă holistică, care include factorii sociali, economici și politici care au impact asupra vieților oamenilor de astăzi și asupra vieții generațiilor viitoare.

La deschiderea conferinței au participat Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, prof. univ. dr. Romiță Iucu, rectorul interimar al Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, președintele Senatului Universității din București și prof. univ. dr. Adrian Dan, șeful departamentului de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, organizatorul acestei conferințe. După discursurile din plen, secretarul general al Federației Internaționale a Asistenților Sociali, dr. Rory Truell, a prezentat subiectul Trenduri și dezvoltări internaționale în profesia de asistent social.

Conferința a fost deschisă cu un discurs al ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, care a vorbit despre sistemul de asistență socială din România. Ministrul Muncii a menționat că în ultimele cinci luni a avut ocazia să descopere mai multe despre măsura vulnerabilității cu care se confruntă România în domeniul asistenței sociale, probleme care sunt explicite în temele pe care le abordează conferința: sărăcie, copii, persoane în vârstă sau persoane cu dizabilități.

Dragoș Pîslaru și-a exprimat speranța că asistenții sociali, cercetătorii și instituțiile vor putea să lucreze împreună pentru binele unei comunități. Ministrul a mai menționat că este interesant de studiat cum România a evoluat de la sărăcie extremă acum câteva decenii la o stare care s-a îmbunătățit semnificativ de-a lungul timpului. În România există un ecosistem de instituții care încearcă să își găsească propria cale pentru a face față vulnerabilităților din acest moment, a mai arătat Dragoș Pîslaru.

„În România avem aproximativ 40% din locuitorii țării care nu sunt angajați la măsura completă. Aceștia reprezintă oameni cu care trebuie să lucrăm și pe care trebuie să îi ajutăm pentru a avea vieți mai bune și pentru a asigura o perspectivă sustenabilă”, a mai menționat ministrul. În opinia lui Dragoș Pîslaru, este foarte importantă implicarea din partea guvernului și a unei profesii cum este profesia de asistent social.

Ministrul muncii a mai arătat că sistemul de protecție socială poate fi divizat și în privința beneficiilor pasive care pot fi alocate. Serviciile sociale capturează nevoile speciale ale oamenilor, adresându-se vulnerabilităților care pot fi multiple. Ministrul a mai subliniat că actualul guvern a găsit un minister al muncii și protecției sociale a cărui principală funcție era aceea de a fi un distribuitor de beneficii sociale. Beneficiile sociale sunt distribuite prin politici sociale specifice. Există politici prin care se plătesc beneficii pentru persoane cu dizabilități, alocații pentru copii, unele beneficii pentru șomajul pe termen lung, și toate aceste beneficii fac parte din diverse legislații și sunt împărțite pe grupuri diferite. Ministrul a mai precizat că toți cercetătorii și asistenții sociali știu foarte bine că toate aceste situații nu există în realitate. Într-o familie sau într-o comunitate avem vulnerabilități multiple și probleme care nu pot fi puse într-o cutie care să fie proiectată cu beneficii particulare.

În continuare, ministrul a concluzionat că nu există o modalitate mai bună de dezvoltare decât aceea de a face referire la coeziunea unei țări. „Problema nu sunt factorii externi, ci este vorba de fapt despre structura societății, dezvoltarea economică, ajungerea din urmă a UE. Una dintre cotiturile acestei dezvoltări ar fi capacitatea noastră de a lucra împreună. Această țară nu poate fi o sumă de indivizi, indivizii ar trebui să formeze comunități, iar comunitățile împreună să formeze națiuni. Forța unei țări vine de fapt din gradul de coeziune din societate”, a mai precizat Dragoș Pîslaru.

Prof. univ. dr. Romiță Iucu, rectorul interimar al Universității din București, și-a început discursul remarcând că este impresionat de numărul de experți care au venit din universități diferite la această conferință, ceea ce reprezintă un semn că aceată conferință se bucură de un interes crescut.

Rectorul Universității din București a mai adăugat că universitatea ar trebui să își mențină cercetarea la curent cu cele mai noi și mai actuale subiecte ale momentului. Ca instituție lider a comunității academice din România, Universitatea din București este mândră și onorată de a acorda tuturor cercetătorilor prezenți la conferință oportunitatea de a-și împărtăși din experiența lor de cercetare și, de asemenea, de a crește perspectiva internaționalizării.

Prof. univ. dr. Marian Preda, președintele Senatului Universității din București, a afirmat că importanța UB provine si din cultura organizațională, prin care se prețuiesc valorile și principiile. Marian Preda a mai adăugat că universitatea funcționează ca asistentul social al sistemului național administrativ, luptând împotriva practicilor non-etice așa cum asistenții sociali luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale.

Marian Preda a mai arătat că multe dintre politicile și analizele sociale au fost introduse în România de cercetători care provin de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, dintre care a menționat contribuția consistentă a Departamentului de Asistență Socială. Președintele Senatului a mai remarcat prezența la conferință a unora dintre cei mai buni experți și cercetători în politici sociale din România și faptul că aici avem cea mai bună echipă de cercetare specializată în asistență socială din România. În încheiere, Marian Preda și-a exprimat convingerea că această conferință va contribui la o mai puternică cooperare academică între cercetătorii de la Universitatea din București și cercetătorii de la universitățile și institutele de cercetare prezenți la conferință.

Dr. Rory Truell, secretarul general al International Federation of Social Workers (IFSW), a remarcat că există practici sociale excelente în România. Cercetările de la Universitățile Yale și Princeton arată că pentru orice dolar cheltuit pe servicii de asistență socială există un randament triplu pentru economie. Rory Truell a adăugat că acesta este un mesaj foarte important pentru guverne, deoarece ne ajută să avem rezultate sociale sustenabile și să stabilizăm comunitățile. Secretarul general al Federației Internaționale a Asistenților Sociali a mai adăugat că a fi asistent social nu este doar o profesie, ci este un lucru care este bun pentru fiecare persoană care alege această profesie. Asistența socială este o profesie de care societatea are nevoie, care include drepturile omului, justiție socială și egalitate socială, iar fără realizarea acestor principii fundamentale, societatea nu este sustenabilă.

În secțiunile conferinței, au fost prezentate lucrări din domenii cum ar fi: practica și profesia asistenței sociale, drepturile omului și grupuri vulnerabile, asistența socială la copii și tineri, asistența socială la adulți și vârstnici, asistența socială la familiile de etnie romă, răspunsuri ale asistenței sociale la violența domestică, devianța și comportamentul social, educația în domeniul asistenței sociale, diversitatea și justiția socială, perspective internaționale în asistența socială, asistența socială și dezvoltarea socială, asistență socială în comunitate. Toate aceste teme au reprezentat prilej de dialog între experți și cercetători pe teme de actualitate din asistența socială, pentru a contura cele mai importante probleme cu care se confruntă domeniul asistenței sociale în România.

 

Pin It on Pinterest

Share This