Joi, 15 decembrie 2016, Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB (Institutul de Cercetare al Universității din București) organizează un lunchtime seminar cu tema Galileo Galilei as a Peripatetic: Necessary Demonstrations, Demonstrative Regress and the Moon like the Second Earth. Tema va fi prezentată de Matjaž Vesel (Centrul de Cercetare al Academiei de Științe și Arte a Sloveniei). Seminarul va avea loc începând cu ora 13:30, în sala de seminarii a IHR – ICUB (str. Dimitrie Brândza, nr. 1).

În această prelegere, Matjaž Vesel va răspunde la următoarele întrebări: Ce vrea să spună Galilei atunci când vorbește despre „demonstrațiile necesare” sau „motivele demonstrative și necesare”? Poate fi găsit răspunsul la această întrebare în notele sale logice de tinerețe care provin din Analitica Posterioară a lui Aristotel (GAL. MS 27)? A folosit Galilei în scrierile sale despre ceruri într-adevăr sau a încercat să utilizeze regresul demonstrativ (regressus demonstrativus), discutat chiar la sfârșitul notelor sale logice (Wallace)?. Au fost concluziile lui Galileo dovedite într-adevăr de “demonstrații necesare”? Matjaž Vesel  va examina aceste întrebări concentrându-se doar pe una dintre chestiunile din dezbatere: existența munților și a văilor pe lună.

Lunchtime seminar este în prezent seminarul de cercetare al secțiunii de științe umaniste a ICUB, unde membrii și cercetătorii asociați își pot prezenta lucrările. Acest seminar are loc în fiecare joi, între lunile octombrie și iunie. Seminarul începe la ora 13:30 cu un prânz informal, iar de la ora 14:00 cercetătorul are la dispoziție o oră pentru a-și prezenta lucrarea, urmată de o oră de dezbateri. Scopul acestui seminar este acela de a pune la dispoziție un mediu colegial, interdisciplinar și competitiv în care cercetătorii își pot testa ideile și perfecționa argumentele. Seminarul este deschis pentru membri ai Institutului și cercetători asociați, dar și pentru invitații acestora.

Cei interesați să participe pot trimite un email la adresa humanities@icub.unibuc.ro.

Mai multe detalii despre lunchtime seminar puteți găsi aici.

Pin It on Pinterest

Share This