Florin Țurcanu, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost distins de către Preşedintele Franţei, E.S. François Hollande, cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler. Înalta distincţie i-a fost înmânată de către E.S. François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, 28 noiembrie 2016, la Reședința Ambasadei Franței la București.

François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, a menționat în discursul său că Florin Țurcanu are o reputație incontestabilă în domeniul istoriei politice contemporane și, în special, în domeniul interacțiunilor dintre Franța și România. Ambasadorul Franței a mai remarcat calitatea cercetărilor realizate de prof. Florin Țurcanu, în care se combină pasiunea pentru Franța și România, cu rigoarea și obiectivitatea specifice cercetării.

În discursul său de răspuns, prof. Florin Țurcanu a făcut referire la sprijinul intelectual și instituțional al Franței, fără care renașterea științelor sociale, modernizarea gândirii istorice și crearea domeniului științelor politice nu ar fi putut fi realizate în România de după 1989. „Ingeniozitatea programelor, perseverența în aplicarea lor, voluntarismul creator a unui mare număr de francezi și români, circulația profesorilor și cercetătorilor între cele două țări, memoria, regăsită, a unei istorii intelectuale comune, care oferea baze pentru a construi și motive pentru a spera – am fost martor și modest actor al tuturor acestor lucruri și este un motiv de bucurie pentru mine” a spus prof. Florin Țurcanu.

Florin Țurcanu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și deține o diplomă de studii aprofundate (DEA) de la EHESS din Paris. Din anul 2004 este conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, iar din 2008 este profesor în cadrul acestei facultăți. Domeniile sale de interes şi cercetare sunt: intelectualii şi politica în Europa secolului XX; cultură, politică şi politici culturale în Europa secolului XX; ideologii şi regimuri politice totalitare; ideologii naţionaliste în Europa.

Florin Țurcanu a fost profesor asociat sau profesor invitat la numeroase instituții de învățământ din Franța, printre care Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Ecole Normale Supérieure, Maison des Sciences de l’Homme, Université de Bourgogne. A publicat articole și studii în reviste academice și volume colective din România, Franța, Italia, Canada, Olanda. În 2003 a publicat la Editions La Decouverte din Paris biografia „Mircea Eliade. Le prisonnier de l’histoire”, apărută și în limba română la editura Humanitas.

Pin It on Pinterest

Share This