Secţiunea de Ştiinţe Sociale a Institutului de Cercetări al Universităţii din Bucureşti (ICUB) organizează vineri, 16 decembrie 2016, un seminar public pe tema provocărilor instituționale ce stau în fața modernizării depline a României. Prelegerea va fi susţinută de către Victor Giosan. Evenimentul se va desfășura la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Șos. Panduri, nr. 90), sala 102, parter, începând cu ora 15:00.

Seminarul pornește cu descrierea modelului prezentat de Francis Fukuyama în cărțile sale The Origins of Political Order și Political Order and Political Decay, referitor la dimensiunile dezvoltării în general, cu un accent special pe evoluția instituțiilor politice: statul (ca furnizor de bunuri publice), domnia legii (rule of law) și sistemul democratic. Acest model este folosit apoi, cu anumite adaptări, pentru a explica situația României de astăzi, în context regional și european, utilizând şi baza de date dezvoltată de Banca Mondială: indicatorii mondiali ai guvernanței publice – WGI. Ulterior, sunt prezentate scenarii alternative de consolidare a dezvoltării politice. Analiza va privilegia corelația dintre stat, ca furnizor de bunuri publice, și sistemul democratic, mai ales pe dimensiunea transparenței și a responsabilității, cu restul elementelor din modelul lui Fukuyama (creștere economică, mobilizare socială și legitimitate) și se va concentra pe modul în care se pot instituționaliza reforme structurale esențiale (cercuri virtuoase) care să conducă la dezvoltare economică și socială durabilă și incluzivă.

Victor Giosan are 20 de ani de experiență ca manager în administrația publică din România și în calitate de consultant internațional. A fost consilier municipal și viceprimar la Râmnicu Vâlcea şi secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Din postura de secretar de stat a coordonat Direcția de Politici Publice în procesul de fundamentare și implementare a sistemului de planificare strategică și analiză a politicilor publice la nivelul administrației publice centrale din România. Din decembrie 2015 este consilier de stat al Prim-ministrului în domeniul reformei administrației publice.

A oferit consultanţă internațională în programe implementate de USAID, DfID, Banca Mondială, Comisia Europeană, Consiliul Europei, UNDP, UNICEF în România, Albania, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova, Tadjikistan, Kosovo în domenii cum ar fi: descentralizare fiscală, dezvoltare locală, management bugetar și fiscal, planificare strategică și analiză de politici publice, managementul proiectelor de investiții, descentralizarea serviciilor sociale. Este autor și coautor a peste 15 studii și articole în domeniul său de expertiză.

Mai multe informaţii despre eveniment pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This