Facultatea de Geografie a Universității din București marchează Ziua Internațională a Muntelui, aniversată pe 11 decembrie sub egida Organizației Mondiale pentru Agricultură și Alimentație (FAO), printr-un eveniment care va avea loc în data de 9 decembrie 2016, la ora 14:00, în Amfiteatrul George Vâlsan (Bdv. N. Bălcescu, Nr. 1), și care va reuni studenți, cadre didactice și pasionați ai muntelui.

În cadrul evenimentului, o atenție deosebită va fi acordată prezentării Expediției Mont Blanc 2016 (4800 m), la care a participat Constantin Nistor, lector univ. dr. la Facultatea de Geografie a Universității din București.

Tema de anul acesta stabilită de FAO este Culturile montane: celebrarea diversității și consolidarea identității, prin care se dorește sublinierea rolului spațiilor montane în păstrarea diversității elementelor culturale și căutarea de modalități pentru consolidarea acestora în contextul globalizării. În cadrul manifestării vor fi prezentate și discutate mai multe teme cu caracter științific și  cultural turistic  cu rolul de popularizare a importanței muntelui pentru om și societate.

În acord cu tematica de anul acesta, care se referă strict la spațiul carpatic, se poate spune că muntele conservă încă comunități locale cu tradiții prețioase, care sunt o cheie a conservării ecosistemelor. În România, munții acoperă 33% din suprafața țării și reprezintă un spațiu de locuire continuă, cu biserici și mănăstiri împrăștiate peste tot, un loc pentru turism și evenimente culturale. În Munții Carpați, trăiesc în armonie mai multe naționalități: română, maghiară, cehă, germană, ucraineană, sârbă, slovacă, care păstrează încă tradiții ale portului și sărbătorilor dedicate muntelui, fiind implicate într-o utilizare prietenoasă a acestuia.

În prezent, extinderea activităților economice în zona montană prin valorificare turistică, hidroenergie, exploatarea lemnului, creșterea animalelor, a creat dezechilibre de mediu, un alt motiv pentru a redescoperi valoarea utilizării culturale și tradiționale a muntelui.

Mai multe detalii despre Ziua Internațională a Muntelui pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This