Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București organizează un nou seminar Medieval Europe and Beyond, care va avea loc luni, 16 ianuarie 2016, începând cu ora 17:00, la sediul IRH-ICUB (Str. Dimitrie Brândză, nr. 1). Seminarul va fi susținut de Dana Caciur și se va desfășura sub forma unei prezentări a unei lucrări în curs de publicare intitulată Identifying the inhabitants of Morlacchia. About moving people and places beyond the border of Dalmatia (15th-16th c).

Organizatorii seminarului Medieval Europe and Beyond sunt Marian Coman, lector la Universitatea din București și cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române ,,Nicolae Iorga”, și Ionuț Epurescu-Pascovici, cercetător la New Europe College. Mai multe detalii despre organizatorii acestui seminar pot fi accesate aici.

Acest grup de cercetare reunit în cadrul seminarului Medieval Europe and Beyond este adresat istoricilor, cercetătorilor din domeniul științelor sociale și filosofilor interesați să discute despre ultimele descoperiri în ceea ce privește studiul Europei medievale. Sunt încurajate comparații între Europa Latină, Bizanț și Islam, și între antichitatea târzie, Evul Mediu și perioada modernă timpurie. Grupul de cercetare nu este limitat la medievaliști, fiind deschis și pentru cercetători din alte domenii. Întâlnirile bilunare includ mese rotunde, lecturi ale surselor primare, seminarii metodologice și prezentări ale lucrărilor în curs. Limbile de lucru sunt limba română și engleză.

Este din ce în ce mai clar că explicația timpurie a continuității directe dintre reformele instituționale medievale și nașterea statului modern ar trebui să fie modificată în moduri semnificative, dar o înțelegere nuanțată a instituțiilor și a practicilor medievale rămâne esențială pentru plasarea modernității politice europene în perspectivă istorică. Tema din anul universitar 2016-2017,  From Lordship to State, trasează atât diversitatea formelor politice medievale și, cât mai specific, traiectoria organizărilor politice medievale de la senioritățile epocii post-carolingiene la regatele centralizate ale Evului Mediu târziu.

Mai multe informații despre seminarul Medieval Europe and Beyond pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This