Marți, 17 ianuarie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, Prof. Robert C. Froemke de la New York University School of Medicine va susține prelegerea Oxitocina, comportamentul social și neuroplasticitatea. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brandza, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

Interesele de cercetare ale prof. Robert C. Froemke sunt legătura dintre neuroplasticitate, percepția auditivă și cogniția socială (http://froemkelab.med.nyu.edu/people). Prof. Froemke a studiat neuroștiințe la nivel de sistem la Universitatea Tufts, unde s-a concentrat asupra învățării la nivelul computerului și asupra creării de instrumente pentru analiza complexă a sistemelor. Anterior a studiat științele umaniste timp de câțiva ani la Boston. Pentru lucrarea de doctorat, realizată sub îndrumarea prof. Yang Dan la UC Berkeley, a studiat plasticitatea sinaptică indusă de semnalele neuronale naturale în rețelele corticale. Cercetarea postdoctorală, desfășurată sub îndrumarea lui Christoph Schreiner și Mike Merzenich la UCSF, s-a concentrat asupra plasticității sinaptice în vivo și a relației dintre aceasta și percepția auditivă și comportament. În cercetarea sa curentă prof. Robert Froemke studiază mecanismele sinaptice de calibrare și control ale echilibrului dintre excitație și inhibiție, funcția implantului cohlear la șoareci de laborator surzi, modulația colinergică/ noradrenergică/ oxitocinergică și plasticitatea în comportamentul acestor șoareci precum și fiziologia maternă și îngrijirea puiului.

Oxitocina este importantă pentru interacțiunile sociale și pentru comportamentul maternal. Totusi, se știe foarte puțin despre momentul, locul și modalitatea în care oxitocina modulează circuitele neurale pentru a îmbunătăți cogniția socială. Prof. Robert Froemke se va referi în această prelegere la date noi obținute în laboratorul său de cercetare cu privire la modul în care oxitocina favorizează comportamentul maternal la mamele tinere din rândul șoarecilor de laborator. Se va analiza plasticitatea dependentă de experiență a cortexului auditiv, care este legată de recunoașterea semnificației sunetelor scoase de pui atunci când este afectat de ceva – acestea sunt importante pentru mamele care trebuie să-și readucă puii pierduți înapoi în cuib. În mod surprinzător, acest comportament, răspunsurile neurale și expresia receptorului de oxitocină sunt lateralizate în partea stângă a cortexului auditiv într-un mod asemănator cu lateralizarea abilităților lingvistice la oameni. Rezultatele descriu mecanisme sinaptice fundamentale prin care oxitocina mărește relevanța stimulilor acustici sociali. În plus, plasticitatea indusă de oxitocină oferă o bază biologică pentru lateralizarea procesării auditive.

Mai multe informații despre activitatea prof. Robert C. Froemke pot fi consultate aici.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie 2016 – decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This