Miercuri, 1 februarie 2017, va avea loc o Seară pentru Brâncuşi la Cafeneaua critică, unde se va discuta despre achiziţia Cuminţeniei pămîntului. Evenimentul va avea loc începând cu orele 19:00, la Club A (str. Blănari, nr. 14).

La dezbatere participă Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, artişti, critici şi istorici de artă, galerişti, intelectuali publici.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică organizează o discuţie despre achiziţia celebrei lucrări a lui Constantin Brâncuşi Cuminţenia pămîntului. După îndelungate negocieri purtate de două guverne succesive cu deţinătorii sculpturii, a avut loc o campanie de strângere de fonduri, pe modelul vechii şi faimoasei subscripţii publice pentru Ateneul Român („Daţi un leu pentru Ateneu!”). Nu s-a strâns suma necesară, dar campania a fost un mare succes de popularizare a cazului, a lui Brâncuşi, a artei româneşti, o pledoarie de larg impact pentru achiziţionarea de mari opere de către statul român. Acum, sub un al treilea guvern implicat în „cazul Cuminţenia pământului”, din motive de adversitate politică faţă de precedentul, se prefigurează abandonarea proiectului şi returnarea sumelor donate. E justificată renunţarea? Nu are statul datoria de a achiziţiona opere de artă importante pentru a spori patrimoniul cultural public?

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control şi, din toamna lui 2011, din nou la Club A. În stagiunea 2016-2017, întâlnirile Cafenelei Critice au loc miercurea seara.

Evenimentul a fost amânat pentru o dată ulterioară, care va fi comunicată.

Pin It on Pinterest

Share This