A apărut la Editura Springer volumul ”The Consistent Application of EU Competition Law”, co-editat de conf. univ. dr. Adriana Almășan, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, și de Peter Whelan, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Leeds.

Acest volum colectiv oferă o analiză aprofundată a celor mai importante limitări și provocări referitoare la  aplicabilitatea articolelor 101 și 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), la nivel național. Alcătuit din cinci părți, volumul începe prin examinarea modului în care aplicarea consecventă a articolelor 101 și 102 din TFUE funcționează ca o politică generală de concurență a UE. În continuarea volumului sunt abordate mai multe cazuri recente ale Curții Europene de Justiție cu privire la articolele 101 și 102 din TFUE, înaintea analizei anumitor provocări jurisdicționale unice suplimentare pentru aplicarea uniformă a prevederilor legislației UE în domeniul concurenței.

Volumul se concentrează în continuare pe unul dintre cele mai importante instrumente care pot contribui la atingerea unei aplicări uniforme a legislației UE în domeniul concurenței în cazurile tratate de către instanțele naționale: hotărârile preliminare. La final, volumul oferă exemple selective de modalități în care articolele 101 și 102 din TFUE sunt aplicate eficient la nivel național, oferind astfel contribuții suplimentare privind felul în care problematica aplicării coerente a legislației UE în domeniul concurenței este practicată.

În ultimii ani, a existat o descentralizare a aplicării dispozițiilor dreptului concurenței UE, articolele 101 și 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În consecință, aplicarea națională a acestor dispoziții a devenit din ce în ce mai comună pe teritoriul Uniunii Europene. Această aplicație națională prezintă mai multe provocări pentru cei preocupați de aplicarea coerentă a legislației UE în domeniul concurenței.

Mai multe detalii despre volumul The Consistent Application of EU Competition Law pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This