La Editura Universității din București a apărut volumul ,,Ideologie, propagandă și manipulare în revistele pentru copii din România (1948-1965”, publicat de Ana Enescu, drd. Școala Doctorală a  Facultății de Litere din Universitatea din București.

Cartea constituie teza de doctorat a Anei Enescu, susținută la Facultatea de Litere, Universitatea din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti începând cu anul 1995, director din 1996 și profesor emerit al Catedrei de Etnologie şi Folclor.

Volumul își propune să ofere o analiză asupra  unui subiect mai puțin dezvoltat de către istorici și filologi, și anume modul  în care regimul comunist din România, prin aparatul de propagandă, a încercat să înregimenteze ideologic copiii, utilizând revistele special editate pentru acest segment de populație.

Periodicele pentru cei mici au reprezentat în perioada cuprinsă între anii 1948-1965 instrumentul prin care s-a încercat educarea copiilor în spiritul omului nou, prin pervertirea minților, prin anihilarea simțului critic și a libertății imaginației lor. Aceast demers este, după cum susține autoarea,  unul periculos pentru că atinge individul în formare. Educarea prin acest mijloc, aparent inofensiv, a fost folosit de către  aparatul de propagandă comunist pentru a crea individul pasiv, obedient, credincios ideologiei Partidului. Cartea abordează, totodată, stratagemele comunicaționale utilizate în revistele pentru copii  pentru a-i manipula pe cei mici cu scopul impunerii unui nou model social și uman.  Prezenta lucrare nu vizează doar aspectul literar al publicaţiilor dedicate copiilor în vremea lui Gheorghiu-Dej, ci şi funcţia lor educativă şi legătura cu ideologia, respectiv încercarea de a impune un model social şi uman prin manipularea copiilor de la cele mai fragede vârste.

Cartea este structurată în patru capitole. Primul capitol, intitulat ,,Climatul social, politic și cultural-educativ al perioadei 1948-1965”, propune o contextualizare din punct de vedere social, politiv, cultural a perioadei analizate. Parcurgerea acestuia se impune pentru înțelegerea detaliată și corectă a fenomenului studiat.

Cel de-al doilea capitol, ,,Ideologie și literatură”, abordează genul realismului socialist  manifestat în scrierile autorilor comuniști și cercetează modul în care modelul literar sovietic a fost aplicat în România. De asemenea, capitolul urmărește să descrie modul în care revistele pentru copii au ajuns să deservească propaganda comunistă.

Capitolul al treilea, prezentat sub titlul ,,Literatura pentru copii ca gen”, surprinde specificul literaturii pentru copii și maniera  în care cei mici se raportează la acest gen de literatură. Autoarea prezintă în cuprinsul acestui capitol caracteristicile revistelor pentru copii și funcția educativă a acestora, fapt care, susține Ana Enescu, le-a atras atenția în mod deosebit comuniștilor însărcinați cu răspandirea ideologiei.

Ultimul capitol, ,,Noua mitologie (comunistă) și manipularea copiilor” oferă o abordare de ansamblu asupra miturilor politice comuniste promovate prin intermediul acestor reviste. Tot aici, autoarea cărții vorbește despre imaginile apărute în reviste și rolul lor în susținerea textelor. Mijloacele artistice, limba de lemn, stratagemele comunicaționale (folosirea clișeelor și unicatelor, impersonalizarea lozincilor, mobilizarea, patosul etc.) sunt alte câteva teme discutate în acest capitol.

Volumul cuprinde, în final, o postfață semnată de prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, o bibliografie bine documentată, dar și imagini sugestive din cuprinsul unor reviste pentru copii din perioada 1948-1965. De asemenea, la finalul cărții se regăsesc  atașate  un chestionar compus din nouăsprezece întrebări și răspunsurile aferente acestora  (oferite de trei persoane care în perioada amintită își trăiau copilăria), precum și un interviu cu scriitorul Alecu Ivan Ghilia, redactor-șef al unei reviste pentru copii din perioada comunistă.

Cartea ,,Ideologie, propagandă și manipulare în revistele pentru copii din România (1948-1965)” poate fi achiziționată de la Librăria Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12) sau online de pe site-ul Editurii Universității din București aici.

Pin It on Pinterest

Share This