Miercuri, 22 februarie 2017, Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universității din București, The British Council, Institutului Cultural Român  și  Ambasadei Irlandei, a lansat ediția online a volumului  Ben Jonson: Volpone, editat de C. George Săndulescu și Lidia Vianu. Volumul reprezintă o colecție de texte paralele disponibile în limbile engleză, română, și franceză.

Ben Jonson a fost acela care l–a numit pe contemporanul lui, Shakespeare, „autorul tuturor timpurilor”. Piesa Volpone sau Vulpea s–a jucat pentru prima dată cu patru sute de ani în urmă. Ca erou, Volpone este și astăzi de mare actualitate. Se regăsește în ziare, cărți și filme la tot pasul. Creându–l, intenția autorului, în cuvintele lui, a fost să „biciuiască” moravurile și să acuze corupția („time’s deformity”): ideile par desprinse dintr–un discurs politic ori dintr-un ziar al anului în care ne aflăm.

La scurtă vreme după Ben Jonson, La Fontaine a încercat ceva foarte asemănător, în Fabulele lui cu eroi–animale. Maître Renard este și el eroul uneia dintre ele. Mai aproape de noi în timp, James Joyce a scris pentru Stephen Joyce, nepotul lui, o scurtă povestire despre viclenie și înțelepciune, al cărei erou era o pisică: este vorba despre „Pisica și diavolul”.

În ultima sută de ani, s–au făcut după Volpone multe adaptări și ecranizări, în multe limbi europene. Acesta este și el un motiv pentru care se publică originalul englezesc împreună cu două traduceri ale lui: în limba română și în limba franceză.

Volumul ”Ben Jonson Volpone”  poate fi consultat și descărcat de pe site-ul Editurii pentru Literatură Contemporană aici.

Pin It on Pinterest

Share This