Marți, 21 februarie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, Beatrice Boban, doctorandă la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea din București, va susține prelegerea ”Imitatio Christi and Compassio – Emotional Transfer in Devotional Images”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

În cadrul prelegerii, Beatrice Boban va analiza o serie de reprezentări picturale ale Răstignirii,  pe baza cărora va discuta despre modul în care metoda culturală a transferului emoțional a fost concepută ca fiind viabilă prin prisma modului în care corpul uman devine purtătorul de patimi ale lui Hristos în arta Quattrocento. ,,Funcția transferului” specifică unor imagini religioase în prima jumătate a secolului al XV-lea determină o reprezentare specifică a emoțiilor afișate pe fețele umane.

Beatrice Boban este absolventă a Facultății de Istoria și Teoria Artei din Universitatea Națională de Arte, Bucureşti. Studiază în prezent Teoria și Practica Imaginii în cadrul școlii doctorale ,,Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu” a Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea din București. Interesele sale de cercetare se concentrează asupra teoriei artei și artei specifice Italiei secolelor XlV și XV-lea. În acest domeniu de studiu este interesată în mod particular de aspectele teoretice privind relația dintre text și imagine, dar și de legăturile dintre umanism, neoplatonism și arta în timpul Quattrocento.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București în perioada martie 2016 – decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This