Centrul de Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională (IDC) al Facultății de Științe Politice din Universitatea din București derulează în perioada octombrie 2015-septembrie 2017 proiectul de cercetare New Actors & Mechanisms of Democratic Accountability in International Development: Reputation Building of ODA Emergent Donors/ Noi actori & mecanisme de responsabilizare democratică în dezvoltarea internaţională: Construcţia reputaţiei donatorilor emergenţi de asistenţă oficială (demoAID) finanțat prin grantul CNCS-UEFISCDI PN-II-RU-TE-2014-4-2851.

Rezultatele preliminare ale proiectului vor fi prezentate la Universitatea din Oxford de către conf. univ. dr. Luciana Alexandra Ghica, coordonatorul proiectului și cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, în cadrul prelegerii “Reputation-Building of Emergent ODA Donors from Europe and Latin America”. Evenimentul este organizat ca parte a seriei Global Governance & Diplomacy Public Speaker a Departamentului de Dezvoltare Internațională al Universității din Oxford, Marea Britanie,  și va avea loc luni, 27 februarie 2017, începând cu ora 17:00, în cadrul acestui departament (Queen Elizabeth House, Seminar Room 1, 3 Mansfield Road OX1 3TB).

Proiectul de cercetare demoAID îşi propune să contribuie la dezbaterea globală academică şi de politici publice despre responsabilizare democratică şi donatori emergenţi, prin realizarea primei cartografieri non-ideologice a tuturor donatorilor emergenţi de asistență oficială pentru dezvoltare (ODA), precum şi printr-un studiu pilot privind modul în care reputaţia afectează mecanismele de responsabilizare democratică ale donatorilor emergenţi. Prin metode de investigare a datelor de mari dimensiuni („big data”) disponibile public, proiectul construieşte mai întâi harta tuturor donatorilor emergenţi şi a statelor recipiente, în funcţie de stat şi domeniu de asistenţă. În acest mod pot fi generate taxonomii care transced logica uzuală a grupărilor regionale sau de tip mari puteri şi poate astfel fi făcut un prim pas empiric pentru înţelegerea întregului spaţiu de responsabilizare externă a acestor donatori. Apoi, folosind o parte din rezultatele primei analize existente a tuturor donatorilor emergenţi din UE realizată printr-un proiect anterior al directorului de proiect, şi cu ajutorul investigaţiei de teren în cinci state din America Latină (Argentina, Brazilia, Chile, Cuba și Mexic), proiectul își propune să testeze prin analiză calitativă şi cantitativă ipoteza conform căreia statele recent democratizate sunt mult mai frecvent percepute ca parteneri în relaţii de tip agent-principal în asistenţa oficială pentru dezvoltare.

Membrii echipei care au contribuit la obținerea rezultatelor prezentate în cadrul evenimentului de la Departamentului de Dezvoltare Internațională al Universității din Oxford sunt din tineri cercetători și doctoranzi de la facultățile de științe politice ale Universității din București și Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (Paula Beudean, Florin Feșnic, Bogdan Mihai Radu, Csongor-Ernő Szőcs, Claudiu Tufiș, Andreea Vornicu).

Pin It on Pinterest

Share This