Miercuri, 15 februarie 2017, începând cu ora 17:00, Colegiul Noua Europă organizează masa rotundă cu tema Istoricii români și istoria universală: memorie, provocări, perspective. La această dezbatere vor participa Daniel Benga, Marian Coman, Ovidiu Cristea și Ionuț Alexandru Tudorie.

Daniel Benga este profesor universitar în cadrul Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. A fost prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă și visiting professor la Universitatea din Viena (2011), Universitatea din Kiel (2011) și Universitatea din Belgrad (2006). A fost Guest of the Rector la New Europe College Bucureşti. A urmat cursuri de doctorat la Universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, catedra Istoria şi teologia Răsăritului creştin, cu o bursă din partea Diakonisches Werk der EKD.

Marian Coman este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române și lector universitar la Facultatea de Istorie a Universității din Bucureşti. A fost bursier Chevening la Universitatea din Oxford, fellow al Colegiului Noua Europă şi editor al crestomaţiei de surse medievale Dominium şi Ecclesia în Occidentul medieval. Crestomaţie de istorie medie universală (2006). Prima sa carte Putere și teritoriu. Țara Românească medievală (secolele XIV-XVI), apărută la Editura Polirom, în 2013, are la bază teza de doctorat pe care Marian Coman a susţinut-o la Universitatea din Bucureşti, în martie 2012.

Ovidiu Cristea este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Sferele sale de interes în cercetare sunt: Istoria Mării Negre, Cruciade, istoria Veneţiei, heraldică, istoria militară. A obțimut mai multe burse de cercetare din partea Ecole Doctorale Regionale București, “New Europe College” sau a Ministerului Italian al Afacerilor Externe. A fost profesor invitat al Universității Toulouse “Jean Jaurès” (2015).

Ionuț Alexandru Tudorie este profesor universitar în cadrul Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. A efectuat mai multe stagii de cercetare/documentare la Harvard University, la Institut fur Byzantinistik, Byzantinische Kunstgeschichte und Neograzistik/Ludwig-Maximilians-Universitat (Munchen) și Institut fur Byzanzforschung / Osterreichische Akademie der Wissenschaften (Viena). A fost bursier al Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC), al Pontificio Consiglio per la Promozione dell’Unita dei Cristiani (Roma), fellow al Centre d’Etudes Oecuménique, Strasbourg și al Ecumenical Institute for the Nordic Region, Sigtuna (Suedia) și bursier al Society for Promoting Christian Knowledge la Centro „Pro Unione” – Roma (Italia).

Pin It on Pinterest

Share This