Profesorul Adam Ledgeway, de la Universitatea Cambridge, va susține joi și vineri două prelegeri în cadrul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) și Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, Universitatea din București.

Cele două conferințe se vor desfășura după următorul program:

Joi, 23 februarie 2017, Profesorul Adam Ledgeway va susține, începând cu ora 18:00, conferința cu tema „Microvariație în marcarea dativului și în structurile cauzative în dialecte romanice și grecești din Italia din sud”, la sediul Departamentului de Lingvistică a Facultății de Litere, Universitatea din București (Strada Edgar Quinet, nr. 5 – 7, etaj 1). Conferința de joi, susținută în limba română, marchează specificitățile lingvistice ale marcării argumentelor în dativ, din perspectiva dialectelor romanice și grecești vorbite în Calabria, sudul Italiei.

Vineri, 24 februarie 2017, Profesorul Adam Ledgeway va susține, începând cu ora 11:00, conferința cu tema ”Word order and V2 in late Latin”, în sala de consiliu a Facultății de Litere (Strada Edgar Quinet, Nr. 5 – 7). În această prelegere de vineri, profesorul aduce în atenția participanților un studiu sistematic al Peregrinatio Aetheriae (astăzi de obicei cunoscut sub numele Itinerarium Egeriae), unul dintre textele latinești târzii cel mai bine păstrate, cu scopul de a caracteriza particularitățile din topică ale acestuia. Conferința este susținută în limba engleză.

Adam Ledgeway este decanul Facultății de Limbi Moderne și Medievale a Universității din Cambridge și profesor de lingvistică romanică și italiană în cadrul aceleiași facultăți. De asemenea, Adam Ledgeway este și membru al Colegiului Downing.

Adam Ledgeway este o personalitate marcantă a lingvisticii romanice, recunoscută pe plan internaţional, care a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea studiului limbilor romanice şi al limbii române, fiind, între altele, autor al monografiei ”From Latin to Romance. Morphosyntactic Typology and Change” (Oxford 2012) și editor al unor lucrări fundamentale de romanistică recent publicate – ”The Cambridge History of the Romance Languages” (2 vol.: 2010, 2013; coeditori: Martin Maiden și John Charles Smith) și ”The Oxford Guide to the Romance Languages” (2016; coeditor: Martin Maiden).

Adam Ledgeway publică studii de specialitate în revistele și volumele românești de lingvistică, colaborând activ cu profesorii Universității din București. În semn de recunoaștere a activității sale, profesorul Adam Ledgeway a fost distins, în ianuarie 2016, cu titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității din București. De asemenea, pentru toate realizările sale, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române i-a acordat, în 2012, titlul de Membru de Onoare.

Pin It on Pinterest

Share This