Asociația Studenților Geografi implementează un nou proiect, intitulat ”Tabăra de GIS”, organizat în colaborare cu geo-spatial.org, Facultatea de Geografie și Universitatea din București. Proiectul își propune formarea viitorilor specialiști din domeniul GIS-ului, aplicabilitatea acestor cunoștințe depășind granițele geografice, fiind utilizate în cele mai diverse domenii.

Proiectul se va desfășura în perioada 7-9 aprilie 2017 la Stațiunea Zoologică a Universității din București, tema acestei ediții fiind  ,,Editarea, manipularea, stilizarea și publicarea datelor vectoriale obținute din hărți istorice și imagini satelitare”. Pe parcursul celor trei zile vor avea loc activități și workshopuri susținute de către specialiștii asist. dr. Budileanu Marius și cercetătorii Cristian Flueraru și Ionuț Șerban, afiliați geo-spatial.org  și Terrasigna.

Tabăra de GIS dispune de 25 de locuri și se adresează studenților din ciclurile de licență și master din cadrul Facultății de Geografie, dar și din celelalte facultăți din Universitatea din București.

Înscrierea participanților constă în două etape și anume: în primul rând este necesară completarea formularului disponibil în evenimentul creat de Asociația Studenților Geografi, iar după aceasta fiecare candidat trebuie să trimită prin e-mail (tabaradegis.asg@gmail.com) o hartă montană. Selectarea participanților se va face în perioada 29-30 martie și va presupune ca fiecare candidat să vină să prezinte harta în format fizic la sediul Asociației Studenților Geografi (sala 21 bis din Facultatea de Geografie).

Activitățile propuse de organizatorii acestui proiect se vor desfășura atât pe teren cât și în sălile special amenajate. Astfel, prima zi este dedicată cartării regiunii, urmând ca în cea de-a doua participanții să afle metodele de prelucrare a imaginilor satelitare Sentinel 2 și vor exersa extragerea informațiilor de interes de pe hărțile istorice și imaginile satelitare. În ultima zi se vor realiza produsele cartografice finale și vor fi publicate rezultatele obținute.

GIS reprezintă acronimul pentru Geographic Information System și este un sistem utilizat pentru a crea, analiza și prelucra date spațiale în modele digitale. În sensul cel mai strict, un SIG este un sistem informatic capabil să culeagă, depoziteze, manipuleze şi să afişeze informaţii geografice de referinţă, adică date identificate în funcţie de locaţiile lor. Dezvoltarea acestor sisteme a început în jurul anului 1960, cunoscând o evoluție constantă până în zilele noastre, unde sunt utilizate în cele mai diverse domenii.

Mai multe detalii despre ”Tabăra de GIS” pot fi consultate pe pagina de facebook a Asociației Studenților Geografi.

Pin It on Pinterest

Share This