Marți, 25 aprilie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, Dr. Alexandra Varga va susține prelegerea A Reasonable View of Human Rationality: Integrating Logic and Psychology. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Alexandra Varga este cercetător în domeniul științelor cogniției și, în prezent, studiază pentru a deveni și psihoterapeut cognitiv-comportamental. După ce și-a obținut doctoratul în filosofie la CEU, Budapesta, a lucrat într-o echipă multidisciplinară în Laboratorul pentru Științele Cogniției de la Universitatea din Giessen, unde s-a bucurat de finanțarea Fundației pentru Cercetare din Germania, în cadrul programului New Frameworks of Rationality (Noi cadre ale raționalității). Printre interesele sale de cercetare se număra raționamentul și raționalitatea, logica (simțului comun) și aplicațiile sale în psihologie, modelarea logică și teoria acțiunii. În prezent este interesată mai ales în folosirea cunoștințelor din aceste domenii teoretice în psihoterapie.

Această prezentare încearcă să contribuie la formarea unei înțelegeri a raționalității umane care să se concentreze asupra aspectelor sale practice – un fel de „raționalitate în acțiune”. Din acest punct de vedere, raționalitatea ar trebui studiată în cel mai simplu și mai rezonabil sau realist mod posibil. Folosind atât date empirice cât și analiză conceptuală, prezentarea va încerca să elimine câteva dintre miturile actuale din domeniul multidisciplinar al științelor cogniției cum ar fi: descoperirile experimentale arată că oamenii sunt iraționali, rațiunea presupune întotdeauna procesare conștientă, există standarde normative universale pentru un bun raționament (de exemplu, logica clasică a probabilităților). O astfel de imagine a raționalității se potrivește foarte bine cu abordarea raționalistă a orientării cognitiv-comportamentale din psihoterapie. De fapt, dr. Alexandra Varga consideră că aceasta este o direcție de lucru promițătoare pentru a exploata beneficiile rațiunii în vederea asigurării unei stări de bine a ființei umane.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This