Universitatea din Bucureşti anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a academicianului Profesor Doctor Docent Theodor Neagu.

Academician Profesor Doctor Docent Theodor Neagu, naturalist și micropaleontolog de renume internațional, dascăl dedicat și iubit de zeci de generații de studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică, un maestru desăvârșit al Științelor Pământului, a încetat din viață la 5 martie 2017. S-a născut la 20 septembrie 1932 la Giurgiu, a absolvit Facultatea de Geologie în anul 1955, în cadrul Universității din București, și-a început cariera didactică în anul universitar 1955-1956, la aceeași universitate. A parcurs toate treptele ierarhiei didactice, devenind Profesor în cadrul Catedrei de Geologie și Paleontologie în anul 1990, domeniul Micropaleontologie și Paleontologie. Un erudit al Științelor naturii, specialist în Micropaleontologie, pasionat botanist, fin cunoscător al Paleontologiei și al proceselor evolutive, a fost sufletul Laboratorului de Paleontologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică. A fost întotdeauna promotorul științelor biologice și geologice, pe care le-a considerat fundamentale pentru înțelegerea proceselor care guvernează lumea vie și evoluția planetei noastre. A fost un motor al Paleontologiei în Romania și un susținător puternic al Școlii paleontologice românești. Peste 50 de generații de specialiști în Micropaleontologie și Geologie au fost formați de Domnul Profesor Theodor Neagu. Opera sa științifică include sute de contribuții de specialitate în Micropaleontologie și Paleontologie reprezentate prin articole și cărți ce au avut un larg ecou internațional. Prin realizările sale științifice și didactice, în anul 1993 a devenit membru al Academiei Române. A lucrat până în ultima clipă și a fost un luptător pentru dezvoltarea și pentru predarea științelor paleontologice în România. A pus bazele unei colecții micropaleontologice de referință, unică în Europa și a dezvoltat colecțiile de Paleontologie și Micropaleontologie ale Departamentului de Geologie.

Trecerea sa în neființă lasă pe umerii noștri o responsabilitate profundă și o frumoasă moștenire.

Luni, 6 Martie 2017, va fi depus la biserica Sf. Nicolae – Buzești, iar marți, 7 Martie 2017, va fi înmormântat la Cimitirul Bellu.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This