Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universității din București, The British Council, Institutului Cultural Român  și  Ambasadei Irlandei, a lansat miercuri, 1 martie 2017, ediția online a volumului Lidia Vianu Translates. Hilary Elfick: A Single Instinct. Unicul instinct. Volumul reprezintă o colecție de texte paralele disponibile în limba engleză și limba română.

Acest volum de poeme de Hilary Elfick publicat în limbile engleză și română face parte din seria Lidia Vianu Translates. Volumele acestei serii apar atât online, la Contemporary Literature Press, cât și tipărite, la Editura Integral. Seria va consta din scriitori englezi traduși în limba română și scriitori români traduși în limba engleză. Toate aceste volume vor fi publicate sub formă de texte paralele.

Hilary Elfick este o poetă migratoare, care locuiește în două emisfere pe an și trece prin multe părți ale lumii în drumul dintre ele. Între Anglia și Noua Zeelandă, traversează de fapt toate țările lumii.

Volumul acesta descrie migrarea poetei, care durează de mai bine de douăzeci de ani. Poeta rămâne însă credincioasă Angliei. Acolo locuiește cu familia, iar rădăcinile poeziei ei se află tot acolo. Dacă ar fi să ne întrebăm unde anume este Hilary Elfick acasă, ne–ar fi greu și nouă, așa cum îi este poetei, să răspundem.

Câțiva dintre poeții englezi din această serie au lucrat cu masteranzii Lidiei Vianu la traducerea Antologiei de poezie contemporană românească disponibilă aici.  Această colaborare a devenit în timp un mecanism de traducere eficient. Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC) a devenit un brand în traducerea literaturii din și în limba engleză.

Anul trecut, MTTLC a împlinit zece ani de activitate. În semn de recunoaștere, instituțiile care îl sprijină au ajutat–o pe Lidia Vianu, directoarea programului, să organizeze un prim Masterclass de traducere literară, la care au fost invitați șase poeți englezi să lucreze cu masteranzii MTTLC la traducerea poeziei românești în limba engleză. A doua ediție a acelei întâlniri se va desfășura anul acesta între 8–14 mai 2017 și se va ocupa de traducerea prozei.

Volumul Lidia Vianu Translates. Hilary Elfick: A Single Instinct. Unicul instinct poate fi consultat și descărcat aici.

Pin It on Pinterest

Share This