Marți, 14 martie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, dr. George Chiriță, director al Asociației Române de Comunicații Audiovizuale (ARCA), va susține prelegerea ,,Simultaneitate și successiune – Evenimente de înțelegere”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

În cadrul prelegerii, George Chiriță va propune o analiză complexă a unor momente individuale din filosofia subiectului – pornind de la o definire a ei ca derivând direct din existență (Descartes) și continuând cu înțelegerea emergenței ei ca urmă (Derrida) sau ca succesiune slabă legată de simultaneitatea puternică și anonimă a prezenței celorlalți – facticitatea bazată pe ,,se spune astăzi” (Heidegger) și observarea în cele din urmă a dificultății de a înțelege conștiența ca act – ,,gândesc unde nu sunt” (Lacan). George Chiriță va urmări această temă filosofică în analiza lingvistică, considerând că activitatea umană apare strict acolo, dar nu numai pentru a înțelege lumea ca un consens (Habermas), ci și ca o rețea formată din ceea ce se spune în limbaj – ,,cercul hermeneutic” (Heidegger).

Nu mai putem înțelege tradiția ca pe un dat, care să ne permită folosirea limbajului existent, ci ca pe ceva care participă în prezența noastră doar pentru a o dizolva în trecut sau, pur si simplu, pentru a o dizolva. În ce măsură teza lui Gadamer “Ființa ce poate fi ințeleasă este limbaj” este validă în absența ființei atât timp cât nu mai avem ceva fondator? Observăm prezența prin mișcarea urmelor trecutului nostru, presupunând că îi întâlnim pe ceilalți altundeva decât în urmele trecutului lor.

George Chiriță este doctor în media cu o teză privind generarea semnificaţiei în mass media, elaborată din perspectivă fenomenologică. George Chiriță a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei din Bucureşti, expert prezidenţial pentru presă, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României, şef al departamentului de relaţii publice al Bursei de Valori din Bucureşti, membru al consiliului de administraţie al Centrului Național al Cinematografiei. A predat teoria comunicării audiovizuale la Universitatea Media şi la UNATC, a publicat studii filozofice şi de teoria artei, precum şi peste 1000 de editoriale, a prezentat contribuţii la conferinţe naţionale şi internaţionale.

Este director al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale – ARCA (asociaţia principalelor televiziuni si radiouri din România), membru al Societăţii Internaţionale pentru Fenomenologie şi Media, membru al SITA Romania (Societatea Internaţională Toma D’Aquino), membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București în perioada martie 2016 – decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This