Școala Doctorală în Științele Comunicării a Universității din București și Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) au organizat miercuri, 5 aprilie 2017, la Constanța, atelierul doctoral II dedicat viitorilor specialiști în comunicare.

Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Camelia Beciu, directorul Școlii doctorale și reputat specialist în sociologia comunicării şi în domeniul comunicării politice, și de prof. univ. dr. Mihai Coman, decanul Facultății de Jurnalism şi Științele Comunicării din Universitatea din București, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța.

În cadrul acestei activități, doctoranzii Diana Coman și Gheorghe Anghel au vorbit despre elemente de branding în Biserica Ortodoxă Română și despre construcția identitară în zonele fostelor scaune secuiești. Acest atelier face parte dintr-o serie amplă în cadrul căreia doctoranzii, postdoctoranzii, universitari şi cercetători au posibilitatea să îşi expună cercetările şi studiile în curs.

Doctoranzii ,,testează” astfel stadiul conceptual şi metodologic al proiectului lor într-un mediu deliberativ. Miza este de a oferi doctoranzilor în ştiinţele comunicării, dar nu numai, prilejul de a se adresa unei audienţe specializate, de a participa la un schimb de idei şi argumente, de a exersa gândirea critică într-un cadru propice discuţiei, sugestiilor, nuanţelor şi imaginaţiei cercetării. Şi tocmai pentru că nimic nu este mai practic decât o dezbatere reuşită (parafrazând un enunţ celebru), atelierul reuneşte deopotrivă proiecte ale doctoranzilor şi cercetări din sfera de interes a unor autori în domeniu – un continuum între diverse teme, texte şi contexte ale cercetării.

Științele comunicării trimit, printre altele, la interdisciplinaritate şi este firesc ca în acest atelier să se dezbată perspective teoretice şi metodologice diferite, pe filiera unor discipline sau domenii complementare (sociologie, antropologie, ştiinţele politice, analiza de discurs, ș.a.). În cadrul atelierului, se discută aşadar, abordări pluraliste cu accent pe dimensiunile teoretice şi pe design-ul cercetării. Atelierul permite doctoranzilor să-şi dezvolte abilităţile metodologice şi să dobândească autonomia intelectuală necesară explorării unor noi domenii de cercetare.

Pin It on Pinterest

Share This