Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale al Universităţii din Bucureşti (CEREFREA Villa Noël), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Centrul FILIA, Societatea de Analize Feministe AnA și PEN Club România organizează joi, 4 mai 2017, dezbaterea-lansare prilejuită de apariția cărții Mihaelei Miroiu Cu mintea mea de femeie la Editura Cartea românească, în anul 2017. Evenimentul va avea loc la sediul CEREFREA Villa Noël (strada Emile Zola, nr. 6), începând cu ora 15:00.

La eveniment vor participa Caius Dobrescu (scriitor, profesor, membru Pen Club), Laura Grunberg (sociolog, scriitoare, profesoară și activistă, membră AnA), Simona Popescu (scriitoare, profesoară), Ion Bogdan Lefter (critic literar, profesor, comentator politic) și Miruna Vlada (scriitoare, membră Pen Club).

Textele din volumul Cu mintea mea de femeie, semnat de prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, recompun un traseu biografic în care sunt surprinse metamorfozele femeii, de la stadiul de copilă, până la maturitatea deplină. Toate neliniştile, toate întâmplările mai mult sau mai puţin plăcute ale unei vieţi trăite, în mare parte, în perioada comunistă sunt privite din perspectiva unei filosofii în care femininul şi feminitatea capătă valenţe pe care societatea românească le-a asimilat doar în parte. În volumul său, autoarea scoate în evidenţă numeroasele situaţii cu care se confruntă o femeie de-a lungul unei vieţi, doar pentru simplul fapt că este femeie. Mihaela Miroiu crede că teoriile din arsenalul filosofiei feministe, teorii atât de exersate de către studenţii marilor universităţi ale lumii, vor fi puse în practică şi pe plaiuri mioritice. De asemenea, autoarea consideră că există, totuşi, un progres în estomparea prejudecăţilor legate de rolul femeii în societate, de statutul social al acesteia și de ceea ce trebuie şi nu trebuie să facă o femeie.

Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu este inițiatoare a studiilor feministe și a studiilor de gen în România (1994), a primului masterat de studii de gen (1998) și a școlii doctorale de Științe Politice (2000). A publicat 12 cărți dintre care cele mai relevate sunt în domeniul filosofiei: Gândul umbrei (1995), Convenio. Despre natură, femei și morală (1996), al teoriei politice: Societatea retro (1997), Drumul către autonomie (2004), al analizei politice: România. Starea de fapt (1997, în colaborare), Dincolo de îngeri și de draci. Etica în politica românească (2008), al literaturii autobiografice: R Estul și vestul (2005, împreună cu Mircea Miclea) și al publicisticii feministe: Neprețuitele femei (2007). A editat 11 cărți printre care se numără Lexicon feminist (2002, în colaborare), Patriarhat și emancipare în gândirea politică românească (2002, în colaborare), Ideologii politice actuale (2012).

Mihaela Miroiu conduce colecția de Studii de gen a editurii Polirom. Joacă un rol public activ în calitate de politologă și eticiană. A primit premii naționale pentru combaterea discriminării, pentru promovarea drepturilor femeilor și pentru merite în dezvoltarea învățământului superior. La nivel internațional a primit distincția Women Inspiring Europe din partea European Institute for Gender Equality, (Decembrie 2010, Bruxelles) și Outstanding Achievements Award din partea Association for Women in Slavic Studies Eurasian and East-European Studies (Noiembrie 2010, Los Angeles).

Evenimentul este gratuit și deschis tuturor celor interesați de subiectul cărții și discuțiile cu invitații.

Pin It on Pinterest

Share This