Prof. univ. dr. Mariana-Virginia Lăzărescu, cadru didactic la Departamentul de Limbi şi Literaturi Germanice al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, a fost distinsă cu Marele Ordin de Onoare în Argint pentru merite aduse Republicii Austria, acordat de Preşedintele Republicii Austria Alexander Van der Bellen. Festivitatea a avut loc miercuri, 29 martie 2017, la reşedinţa ambasadorului Republicii Austria la Bucureşti. Ordinul i-a fost înmânat de către Excelenţa sa Mag. Gerhard Reiweger, ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti, cu ocazia Jubileului de 25 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Austria la Bucureşti.

La eveniment au fost prezenţi prof. univ. dr. Liviu Papadima şi conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorectori ai Universității din București, prof. univ. dr. Liviu Franga, decanul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, conf. univ. dr. Ileana-Maria Ratcu, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, ataşata culturală a Austriei la Bucureşti Elisabeth Marinkovic, trimis special al Ministerului Afacerilor Externe al Austriei Ulla Krauss-Nussbaumer, reprezentanţi ai ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi alte personalităţi din instituţii de cultură şi învăţământ superior care promovează cultura şi limba germană în Bucureşti şi în România.

Prof. univ. dr. Mariana-Virginia Lăzărescu este coordonatoarea Bibliotecii Austria la Bucureşti din anul 2008, dar a activat în cadrul acesteia încă de la înfiinţarea ei în anul 1992. În această calitate a organizat numeroase manifestări culturale, a invitat personalităţi din universităţi austriece, scriitori şi oameni de cultură din Austria, a îndrumat lucrări de diplomă şi masterat din domeniul literaturii şi civilizaţiei austriece, s-a preocupat de dotarea bibliotecii şi a stabilit o relaţie de bună colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară.

Interesele de cercetare ale prof. univ. dr. Mariana Lăzărescu se axează pe promovarea literaturii austriece în mediul academic prin prezentarea de comunicări științifice la congrese naţionale şi internaţionale, seri de lectură, ateliere de traducere, participarea la proiecte cu universităţi şi instituţii de învăţământ din Austria, prin publicarea de cărţi, articole și studii.

Prof. univ. dr. Mariana Lăzărescu este vicepreşedinta Asociaţiei Germaniştilor din Europa Centrală, membră a unor asociaţii naţionale şi internaţionale de literatură germană şi austriacă şi a unei comisii internaţionale de doctorat la Universitatea din Viena.

În cuvântarea de mulţumire, prof. univ. dr. Mariana Lăzărescu şi-a exprimat speranţa că Biblioteca Austria la Bucureşti reprezintă şi va reprezenta şi pe viitor un însemnat lăcaş al culturii, al spiritualităţii, al întâlnirii cu Austria pe pământ românesc.

Pin It on Pinterest

Share This