Universitatea din București, prin Institutul de Cercetare al Universității din București și Consiliul Științific al Senatului, organizează o serie de prezentări ale proiectelor majore ale României ELI-NP, DANUBIUS și ALFRED.

Prezentarea proiectului ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) va avea loc miercuri, 3 mai 2017, la rectoratul Universității din București, în Sala Arh. Petre Antonescu (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5), începând cu ora 13:00. Proiectul ELI-NP va fi prezentat de către Acad. Nicolae Zamfir, director general al IFIN-HH și director de proiect pentru ELI-NP.

Proiectul DANUBIUS va fi prezentat luni, 8 mai 2017, iar proiectul ALFRED va fi prezentat miercuri, 17 mai 2017. În PNIII au apărut deja linii de finanțare în cele trei direcții ale proiectelor majore ale României: ELI-NP, DANUBIUS, ALFRED.

”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonice nucleare. Proiectul, în valoare de 311 milioane de euro, este finanțat din fondurile structurale și va fi finalizat în 2019. Infrastructura ELI-NP cuprinde două componente principale: un sistem Laser de foarte mare putere şi un sistem de fascicul Gamma foarte intens care se obține prin împrăștierea luminii laser pe un fascicul accelerat de electroni. Principalele cercetări fundamentale și aplicative sunt: experimente de fizică nucleară pe bază de laser, caracterizarea interacțiunii laser-țintă folosind metodele fizicii nucleare, reacțiile fotonucleare, fizică nucleară exotică și astrofizică.

Mai multe informații despre proiectul ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This