A apărut la editura Polirom ediţia a II‑a a volumului Profetul şi oglinda fermecată. Despre imaginaţie şi profeţie în Călăuza rătăciţilor de Moise Maimonide de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc, cu o prefaţă de Moshe Idel.

Madeea Axinciuc este în prezent profesor universitar doctor la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universității din Bucureşti și director al programului interdisciplinar de „Studii Religioase – Texte şi Tradiţii” al Universităţii din Bucureşti. A efectuat stagii de documen­tare şi cercetare la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Universitatea din Tel Aviv, Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate, Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies, Universitatea din Hamburg, Universitatea din Leiden. A susţinut o serie de prelegeri şi a publicat mai multe articole şi studii de specialitate în domeniul filosofiei religiei şi al religiei comparate. Este director fondator al Programului de Studii Iudaice şi membru fondator al Centrului de Studii Medievale din cadrul Universităţii din Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată este Despre ierarhiile divine. Fascinaţia Unului şi lumile din noi – Temeiuri pentru pacea religiilor (Editura Humanitas, 2015).

Prin Călăuza rătăciţilor, Maimonide se află la cumpăna a trei culturi: iudaică, arabă şi greacă/europeană. De aceea, „specialiştii în Maimonide” sunt rari şi reprezentaţi de cei care, în moduri diferite, abordează (şi) opera acestui autor, fără a putea să cuprindă şi să stăpânească toate sursele şi instrumentele la care face referire textul sau din care acesta îşi trage seva. Puţine sunt lucrările care, precum cea de faţă, încearcă să intre în „carnea” tratatului fără a alege o temă singulară, relevantă strict pentru semnificaţia ei, sau anumite fragmente pentru a lumina o anumită nuanţă a textului. Madeea Axinciuc a găsit însă poarta prin care se păşeşte în interiorul tratatului: imaginaţia şi profeţia.

Călăuza rătăciţilor este, incontestabil, cea mai dificilă carte scrisă de un gânditor evreu şi numeroase studii încearcă să descifreze enigmele create de Maimonide. Madeea Axinciuc trebuie felicitată pentru curajul de a intra în labirintul maimonidian şi de a ieşi din el în pace, contribuind la o înţelegere a celor două teme de bază în gândirea lui.” (Moshe Idel).

Mai multe detalii despre volumul Profetul şi oglinda fermecată. Despre imaginaţie şi profeţie în Călăuza rătăciţilor de Moise Maimonide pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This