Peste o sută de specialiști în științe politice din douăzeci de țări vor fi prezenți la București la cea de-a patra ediție a conferinței internaționale interdisciplinare de cercetare politică SCOPE: Science of Politics (perioada 26-28 mai 2017).

Conferința este organizată de Facultatea de Științe Politice a Universității din București și va avea loc la Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu, nr. 46).

Tema generală a ediției din acest an a conferinței este „Dezvoltarea democrației: perspective comparate asupra guvernanței interesului public” și cuprinde două interpretări distincte, dar complementare, ale democrației/democratizării, interesului public și relației dintre acestea. Prima interpretare se referă la schimbările în modul în care definim și înțelegem democrația. Cetățenii au devenit mai critici cu privire la implementarea practică a principiilor democratice, iar accesul la tehnologii digitale și social media a transformat spațiul public și relațiile tradiționale dintre stat și individ. A doua interpretare se concentrează pe ascensiunea și căderea democrației la nivel supra-național și sub-național. În ultimii ani s-a înregistrat un declin democratic și tendințe populiste în creștere în Europa, America Latină și Asia și un nivel mai scăzut de încredere publică în politica democratică tradițională.

Participanții provin din Europa, Statele Unite ale Americii, Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu.

Conferința include prelegeri susținute de Laurence Whitehead (University of Oxford), Cecelia Lynch (University of California Irvine) și Erik-Svend Skaaning (Aarhus University & V-Dem) și o masă rotundă care este dedicată evaluării disciplinei științelor politice în ceea ce privește oportunitățile și riscurile cu care se confruntă politologii în calitate de cercetători și de angajați.

Evenimentul este realizat cu sprijinul comitetelor de cercetare Democratization in Comparative Perspective și The Study of Political Science as a Discipline, al Asociației Internaționale de Științe Politice, precum și al Confederației Europene a Asociațiilor de Științe Politice.

Limbile de lucru ale conferinţei sunt engleza și franceza. Cele mai bune lucrări sunt selectate pentru publicare în numere speciale ale unor reviste ştiinţifice, sau în volume colective la edituri partenere.

Cea de-a patra ediție a Conferinţei Internaţionale Interdisciplinare de Ştiinţe Politice SCOPE: Știinţa politicului este un eveniment ştiinţific anual în cadrul căruia sunt organizate o serie de sesiuni de lucru în jurul unei tematici comune de actualitate pentru cercetarea politică, cu scopul de a facilita reflecţia academică asupra celor mai noi evoluţii ale disciplinei şi profesiilor din ştiinţele politice.

Iniţiată în 2014 de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB) pentru a marca la acel moment aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea acestei universităţi, SCOPE este organizată în principal de centrele de cercetare ale FSPUB şi partenerii acestora. Această ediție a SCOPE: Science of Politics marchează, de asemenea, încheierea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înființarea, la Universitatea din București, a primei facultăți de științe politice din România postcomunistă (FSPUB).

Mai multe detalii despre cea de-a patra ediție a Conferinţei Internaţionale Interdisciplinare de Ştiinţe Politice SCOPE: Știinţa politicului pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This