Vineri, 12 mai 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București va organiza o nouă întâlnire în cadrul seminarului Early modern concepts of history and practices of historical writing. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:30, în sala de seminarii a IRH – ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1).

Cel de-al doilea seminar dedicat pironismului istoric se concentrează asupra a două cazuri complexe și foarte influente: Bayle și Voltaire.

La această întâlnire va fi explorată ipoteza conform căreia pironismul iluminist al istoriei depășește imposibilitatea epistemică a cunoașterii istoriei și stabilirii adevărului faptelor. În plus, pentru a deplasa dificultatea la un alt nivel, istoria este percepută ca un agregat de fapte a căror atestare e posibilă, dar care sunt totuși lipsite de semnificație și neunite de vreo rațiune.

Textele propuse pentru această temă sunt:

Bibliografie obligatorie:

Bayle, Critique générale de l’Histoire du calvinisme de Mr. Maimbourg (text integral);

Voltaire, Le Pyrrhonisme de l’Histoire (text integral);

Bibliografie secundară:

Richard H. Popkin, The History of Scepticism from Savonarola to Bayle – capitolul 18: Pierre Bayle:”Superscepticism and the Beginnings of Enlightenment Dogmatism”;

Carlo Borghero, La certezza e la storia. Cartesianismo, pirronismo e conoscenza storica – capitolul 6: ”Il pirronismo storico di Pierre Bayle.”

Seminarul „Concepte moderne timpurii ale istoriei și practici ale scrierii istorice” este organizat de Veronica Lazăr și Grigore Vida și are ca scop să investigheze unele scrieri teoretice fundamentale despre istorie, înțeleasă atât ca obiect, cât și ca discurs, dar și despre realitatea și metodele de înțelegere a acesteia, de la sfârșitul secolului al XVI-lea până la sfârșitul iluminismului, în mod special în Franța și în Anglia, dar și în Scoția, Germania și Olanda.

Textele pentru lectură sunt propuse în ordine cronologică, nu atât de mult dintr-o convenție academică, ca un rezumat sau ca o listare teleologică a doctrinelor, ci mai degrabă deoarece seminarul este conceput ca o explorare a modului în care scrierile teoretice și contextele lor istorice, sociale, instituționale și politice se iluminează reciproc.

În afara unei lecturi interne a textelor, seminarul studiază angajamentul mutual al teoriilor istoriei și științelor, genurilor literare și jurisprudenței în timpul celor două secole care au precedat Revoluția Franceză. De asemenea, seminarul se va concentra pe formarea diferitelor epistemologii istorice, metode critice, ontologii și reprezentări ale temporalității istorice, dar și asupra legăturii lor strânse cu funcțiile imediate și pragmatice ale scrierilor istorice, sau cu politicile statale și dinamicile sociale și economice în statul premodern.

Mai multe detalii despre programul întâlnirilor din cadrul seminarului „Concepte moderne timpurii ale istoriei și practici ale scrierii istorice” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This