În perioada 23-26 mai 2017 profesori și cercetători de la Facultatea de Geografie a Universității din București au participat la cea de-a patra ediție a Congresului Internațional al Riscurilor, care a avut loc la Universitatea Coimbra din Portugalia.

Această ediție a  congresului a abordat teme legate de riscuri și educație și a reunit câteva sute de participanți din peste 20 de țări ale lumii. Din România au participat cinci profesori și cercetători de la Facultatea de Geografie a Universității din București, de la Departamentul de Geomorfologie-Pedologie-Geomatică (prof. univ. dr. Laura Comănescu, decan al facultății, prof. univ. dr. Alexandru Nedelea, directorul departamentului, conf. univ. dr. Ionuț Săvulescu, prodecan și prof. univ. dr. Bogdan Mihai) și de la Departamentul de Meteorologie și Hidrologie (prof. univ. dr. Liliana Zaharia).

Profesorii români au prezentat comunicări referitoare la riscul la inundații, percepția și gestionarea acestora în mediile rurale din Câmpia Siretului Inferior (L. Zaharia, G. Toroimac, L. Comănescu, A. Nedelea) și hazardele geomorfologice din bazinul Argeșului superior din aria lacului de acumulare Vidraru (A. Nedelea, L. Comănescu). O lucrare mai aparte a fost legată de modelarea digitală și cartografierea riscului la incendii forestiere la diferite scări, pentru teritoriul țării, cu studiu de caz în arealul Valea Cernei-Muntele Domogled-Băile Herculane (B. Mihai, I. Săvulescu, M. Rujoiu-Mare). Lucrările prezentate de profesorii Facultății de Geografie a Universității din București au atras interesul audienței și au adus o notă de complementaritate abordărilor interdisciplinare și multidisciplinare propuse de către participanți.

Temele prezentate la cea de-a patra ediție a Congresului Internațional al Riscurilor au acoperit o arie extrem de diversificată, de la hazarde, riscuri și vulnerabilități induse de fenomene naturale (inundații, deplasări de teren, incendii de vegetație, secetă, furtuni tropicale etc.) la probleme de natură socială și economică (psihologia riscului, vulnerabilitatea la riscuri a mediilor școlare, educație pentru riscuri, siguranța comunităților, riscuri economice și sociale în medii urbane și rurale etc.).

Au fost organizate și conferințe în plen (educația și știința în reducerea efectelor dezastrelor – cu reprezentarea UNESCO, scara spațială în gestiunea riscurilor la incendiile de vegetație, riscurile și efectele acestora, educația, riscul și programa școlară) și mese rotunde cu participarea unor specialiști recunoscuți, cu tematici de mare actualitate (educație și risc).

Pentru o mai bună cunoaștere a situațiilor tipice de risc, au fost organizate și trei aplicații în teren cu tematici complementare, axate pe riscuri în mediile costiere pe țărmul atlantic, riscuri legate de inundații pe cursul de apă al râului Mondego, respectiv riscul de incendii de vegetație, în parcul natural Arouca în zona montană de la sud de fluviul Douro. Toate acestea au deschis congresul către analiza practică a riscului și înțelegerea bazei geografice, spațiale a proceselor și fenomenelor specifice.

Evenimentul a fost găzduit de Universitatea din Coimbra, un reper al istoriei portugheze, recunoscută ca sit World Heritage de către UNESCO prin patrimoniul medieval foarte bine  conservat.

Organizatorul principal a fost Asociația Portugheză a Riscurilor, Prevenirii și Siguranței, în parteneriat cu Facultatea de Arte și Științe Umaniste, prin intermediul Departamentului de Geografie și Turism alături de CEGOT-Centrul de Studii Geografice și Planificare Teritorială.

Cea de-a patra ediție a Congresului Internațional al Riscurilor de la Coimbra a fost o manifestare științifică de mare anvergură, care a arătat încă o dată necesitatea de a explica și a standardiza terminologia specifică, de a o transmite publicului larg și de a spațializa și modela în perspectivă temporală o mare diversitate de fenomene naturale și sociale.

 

Pin It on Pinterest

Share This