Centrul Interdisciplinar de Studii Culturale Europene și Românești „Tudor Vianu” din cadrul Facultății de Litere a Universității din București organizează luni, 22 mai 2017, lansarea cărții ,,Matei Călinescu Festschrift”. Evenimentul va avea loc la sediul Facultății de Litere, în Sala de Lectură (str. Edgar Quinet, nr. 5-7), începând cu ora 16:00.

Publicat sub titlul „Matei Călinescu Festschrift”, volumul face parte din actuala ediție a ,,Anuarului Literaturii Comparative” (The Yearbook of Comparative Literature), apărut la University of Toronto PressJrnls, în anul 2016.

Volumul „Matei Călinescu Festschrift” se va lansa în prezența editorului său, Călin-Andrei Mihăilescu, membru al Comitetului de Cercetare ICLA pentru Teoria Literară. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorector al Universității din București.

Invitatul special este Excelența Sa, Hans G. Klemm, ambasadorul SUA în România.

Alături de Călin-Andrei Mihăilescu, editorul cărții, la eveniment vor mai participa prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector al Universității din București, prof. univ. dr. Paul Cornea, istoric, critic și teoretician literar, prof. univ. dr. Mircea Martin, directorul Centrului Interdisciplinar de Studii Culturale Europene si Românești „Tudor Vianu” și scriitorul Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu.

Critic, eseist, prozator, poet și profesor, Matei Călinescu a publicat în limbile română, engleză și franceză un număr mare de studii, mai ales critică literară, istorie și teorie, dar și proză, poezie, memorii și corespondență. Pentru activitatea sa a primit un număr semnificativ de premii, printre care Marele Premiu al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, Premiul AER pentru Științe Umane și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu și critică.

Matei Călinescu a fost cadru didactic la Universitatea din București, unde a predat literatură comparativă, fiind asistent în perioada 1963-1965, apoi profesor asociat între anii 1965-1972. A predat, de asemenea, la Universitatea Indiana din Bloomington (1973-1975), unde a fost visting associate professor. Mai târziu, la aceeași universitate a fost profesor asociat de literatură comparativă și studii vest-europene (1975-1979), de literatură comparativă, studii ruse și est-europene și studii vest-europene (1975), dar și profesor de engleză (1979-1999). În această perioadă a devenit profesor emerit al Universității Indiana din Bloomington.

„Anuarul Literaturii Comparative” (The Yearbook of Comparative Literature) este publicat anual sub auspiciile Departamentului de Literatură Comparată al Universității Indiana din Bloomington. Volumul este dedicat publicării analizelor teoretice în domeniul studiilor literare din perspectivă comparată, interculturală sau interdisciplinară.

 

Pin It on Pinterest

Share This