În perioada 8–13 mai 2017 a avut loc Săptămâna româno-britanică în cadrul căreia s-a desfășurat masterclass-ul de traducere literară ”Lidia Vianu’s Students Translate” organizat de Lidia Vianu, Universitatea din București, Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Literaturii Române, Societatea Muzicală. Șase echipe internaționale, formate din scriitori britanici și studenți ai Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC) din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București au tradus 40 de prozatori români contemporani.

La eveniment au participat Gabriela Adameșteanu și Doina Ruști. Săptămâna româno-britanică a început cu lansarea volumului bilingv Six British Poets 2017, publicat de Editura Integral în seria „Lidia Vianu Translates”.

Cele 5 zile de Masterclass s–au încheiat la Teatrul Național București, cu spectacolul The Fever, un one–woman show, interpretat în engleză de Simona Măicănescu și adaptat de ea după un text de Wallace Shawn, în regia lui Lars Norén.

La spectacol și la ceremonia de încheiere au fost prezenți Krizbai Bela Dan-vicepreședinte al Institutului Cultural Român, prof. univ. dr. Liviu Papadima-prorector al Universității din București, HE Paul Brummel-ambasador al Marii Britanii la București, Nigel Bellingham-Director al British Council România, prof. univ. dr. Octavian Roske-director al Departamentului de Limba și Literatura Engleză din cadrul Universității din București, Anne Stewart-poetă și agentă literară britanică și prof. univ. dr. Lidia Vianu-director MTTLC.

Cei șase scriitori britanici care au participat la Masterclass au fost: Anne Stewart, Peter Phillips, Wendy French, Joan Michelson, Graham Mummery, Maggie Sawkins.

Acest Masterclass de Traducere Literară se va materializa în următoarele volume: Antologia prozatorilor români MTTLC 2017, Six British Poets in Bucharest-Diaries of the Romanian Masterclass, Masteranzii MTTLC lucrează cu scriitori britanici-Jurnal de ucenicie, Antologia de poezie a studenților MTTLC-Exerciții de Creative Writing și nu numai. Volumele vor apărea la Editura Contemporary Literature Press-editura online pentru literatură a Universității din București.

Mai multe informații despre Masterclassul de Traducere Literară ”Lidia Vianu’s Students Translate” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This