Marți, 23 mai 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiință și cunoaștere –o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, prof. univ. dr. Ștefan Trausan-Matu, cadru didactic la Universitatea Politehnica din București și cercetător la Institutul de Cercetare pentru Inteligența Artificială al Academiei Române, va susține prelegerea ,,Conștiință, dialogism și polifonie: O perspectivă nouă asupra inteligenței artificiale”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. D. Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

Inteligența artificială (IA) a devenit o parte a vieții noastre de zi cu zi în ultima vreme, însă, cu toate aceastea, nu are caracteristici umane precum conștiență, creativitate și înțelegere. Inteligența artificială a făcut progrese importante; instrumente de lucru ca Google Translate, Siri sau Cortana sunt deja larg folosite. Roboții își îmbunătățesc continuu capacitățile, mașinile cu autopilot devin o realitate, iar programele de computer cu IA au învins în 2016 campionul mondial la Go (care este mai complex decât șahul, un joc în care IA a învins deja campionul mondial cu mulți ani în urmă). Cu toate acestea, Google Translate oferă uneori rezultate surprinzătoare. Agenți conversaționali (sau ”bots”) ca Siri sau Cortana sunt încă departe de a fi capabili să poarte un dialog similar cu acela al unei ființe umane. De fapt, procesarea limbajului natural, unul dintre domeniile cele mai dificile ale IA, nu a ajuns la înălțimea așteptărilor și unii specialiști consideră că nu o va face niciodată. După cum arată Terry Winograd, înțelegerea limbajului presupune empatie și o ,,viață în lume”, o caracteristică care, alături de conștiență, intuiție și creativitate, este specifică ființelor umane. Roboții (și, în general, IA) nu au aceste caracteristici. În această direcție hermeneutică, diferite concepte ale lui Mikhail Bakhtin ca dialogism, multivocalitate, ventriloquism si polifonie oferă o bază pentru noi perspective asupra fenomenelor lingvistice, în filosofia post-structuralistă, asupra conștienței (a cărei esență Bakhtin o consideră de tip dialogistic), și chiar în sisteme computerizate interactive. În acest ultim sens, autorul prelegerii a introdus metoda unui model și a unei analize polifonice care au fost folosite pentru a proiecta și implementa o serie de sisteme IA care nu încearcă să imite capacitățile hermeneutice ale ființelor umane, ci, în loc de asta, oferă instrumente de susținere a înțelegerii umane.

Ștefan Trausan-Matu a terminat masteratul (1983) și doctoratul (1994) în computer science la Universitatea Politehnica din București (UPB). A fost cercetător postdoctoral Fulbright la Universitatea Drexel din Philadelphia (USA), în 2005. A înființat și conduce Laboratorul de Cunoaștere Colaborativă ”K-Teams” la Departamentul de Computer Science de la UPB. A condus și participat la numeroase proiecte de cercetare naționale și internaționale. Trausan-Matu a fost profesor invitat în SUA, Olanda, Franța, Germania, San Marino, Puerto Rico, etc. Este autor sau editor a 21 de cărți, 40 de capitole și mai mult de 340 articole cu peer-review. A prezidat conferințe internaționale (printre care și unele de nivel A) și a participat la programul sau organizarea a numeroase altele. Interesele sale de cercetare se află la confluența dintre inteligența artificială, lingvistică computațională, analiza discursului, educație, filosofie, religie și muzică. A introdus modelul și analiza polifonică pentru colaborare, învățare și creativitate, pornind de la ideea că aceste activități au puncte comune esențiale cu muzica polifonică (pentru aceasta a primit premiul Academiei Române).

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This