La propunerea Departamentului de Lingvistică al Facultății de Litere, Roberta D’Alessandro, profesor de sintaxă și variație lingvistică la Universitatea din Utrecht, și Donca Steriade, profesor de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology, vor susține o serie de prelegeri de lingvistică în perioada octombrie-decembrie 2017 în calitate de profesori invitați ai Institutului de Cercetare al Universității din București.

La Institutul de Cercetare al Universității din București, prof. Donca Steriade va susține în perioada noiembrie-decembrie 2017 un curs intitulat Romanian phonology and morphology, iar prof. Roberta D’Alessandro va susține în octombrie 2017 cursul Hot Topics in Romance.

Donca Steriade a absolvit doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (Greek prosodies and the nature of syllabification, coordonator Moris Halle, 1982) și studiile de licență la Universitatea din București (1974). Din 2015 este membru al asociației Language Society of America (LSA). Domeniile sale principale de interes sunt fonologia și morfofonologia. A publicat numeroase studii de fonologie și capitole în volume colective. Este autor și co-editor al renumitelor lucrări Linguistics: An Introduction to Linguistic Theory (Blackwell, 2000) și Phonetically based Morphology (Cambridge University Press, 2004).

Roberta D’Alessandro este coordonatorul principal al proiectului Microcontact. Language Variation and change from the Italian heritage perspective (2016) și editor-șef al seriei Brill Sketches and Grammar of the Romance languages (din 2016). În perioada 2007-2016 a fost profesor la Catedra de Limbă și Cultură Italiană a Universității din Leiden, iar în perioada 2011–2016 a fost membru al Young Academy (De Jonge Akademie), Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). A urmat doctoratul la Universitatea din Stuttgart (Impersonal si constructions. Agreement and Interpretation, coordonator Artemis Alexiadou, 2000–2004). Este co-autor și co-editor al lucrării Syntactic variation. The dialects of Italy (Cambridge University Press, 2010) și al volumului The verbal domain (Oxford University Press, 2017). Domeniile sale de interes sunt variația sintactică, dialectologia italo-romanică, interfața sintaxă–fonologie.

Mai multe detalii despre programul prelegerilor susținute de către visiting professors ai Institutului de Cercetare al Universității din București pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This