Lector. univ. dr. Alexandru Andrășanu a primit miercuri, 10 mai 2017, titlul de Cetățean de Onoare al Județului Buzău pentru contribuția sa la promovarea zonei, în cadrul proiectului „Geoparcul Ținutul Buzăului”. Proiectul a fost inițiat de Universitatea din București în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în anul 2006, având ca scop crearea Geoparcului „Ținutul Buzăului”, ca instrument de asigurare a conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din Județul Buzău. Alexandru Andrășanu a prezentat și calitățile ce îndreptățesc Ținutul Buzăului să aspire la statutul de sit UNESCO, în cadrul unui atelier de lucru care a avut loc în data de 11 mai 2017 pe tema Geoparcurilor Internaționale UNESCO.

Lector. univ. dr. Alexandru Andrășanu este directorul Departamentului de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universi­tății din București. Este inginer geolog expert în geoconservare și geo-edu­cație, expert global UNESCO și evaluator de Geoparcuri cu misiuni în China și Europa. Alexandru Andrășanu a contrbuit la implementarea Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațe­gului”, primul Geoparc acreditat UNESCO din România, și este coordonatorul acestuia.

Geoparcul „Ținutul Buzăului” are 48000 de locuitori.si o suprafață de 1035.9 Kmși cuprinde comunele Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăești, Cănești, Chiliile, Colți, Cozieni, Lăpătari, Mînzălești, Odăile, Sărulești, Scorțoasa, Valea Salciei și Vintilă Vodă.

Pentru promovarea proiectului Geoparcul „Ținutul Buzăului”, au fost demarate activitățile de amenajare a unor trasee tematice dedicate vulcanilor, sării, chihlimbarului, așezărilor rupestre de la Aluniș – Bozioru, trasee ce vor permite turiștilor să descopere valorile din cele 18 comune ale Ținutului Buzăului și să conecteze geoparcul cu zonele învecinate. De asemenea, vor fi amenajate centrele de vizitare în comunele de intrare în geoparc, precum și Centrul de educație și formare „Dan Manoleli”, în comuna Mînzălești. Au fost inițiate și realizate numeroase proiecte dedicate Ținutului Buzăului, s-au creat centrele de vizitare „Timpul Omului” (comuna Mînzălești), „Șapte locuri de poveste” (comuna Lopătari) și se derulează, în prezent, proiectul „Educație de Senzație”, din cadrul programului „Țara lui Andrei”.

Mai multe informații despre Geoparcul „Ținutul Buzăului” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This