Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, organizează și în acest an ,,Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” și ,,Zilele Geoparcului”, începând de joi, 18 mai 2017.

Cele două evenimente se vor desfășura sub semnul Anului Internațional pentru Dezvoltarea Turismului Durabil, declarat de Națiunile Unite, la care Rețeaua Globală a Geoparcurilor este Silver Partner. Chiar dacă se desfășoară cu titlul generic de ,,Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” și ,,Zilele Geoparcului”, activitățile derulate în cadrul acestor evenimente se întind pe o perioadă mai lungă de timp, tocmai pentru a permite unui număr cât mai mare de persoane să participe și să afle informații despre Geoparc.

În acest scop, Geoparcul Internațional UNESCO este partener sau inițiator al unor evenimente menite să susțină și să promoveze turismul durabil în zonă. Startul a fost dat de ambasadorii și voluntarii pentru Geoparc care au participat, la Cluj-Napoca, la cea de a X-a ediție a Târgului de Turism ,,Mocănița”, inițiat de Organizația Studenților pentru Turismul Românesc. Cu sprijinul Adaconi SRL, ambasadorii și voluntarii pentru Geoparc le-au explicat clujenilor, inclusiv prin ateliere practice, de ce Geoparcul este o destinație recunoscută la nivel mondial care merită vizitată. În urma acestui eveniment, câteva zeci de persoane și-au făcut deja rezervări pentru a participa la vizite ghidate în Geoparc, pe parcursul acestei veri.

Seria evenimentelor continuă pe 20 mai 2017, când Magyarosaurus dacus, reproducerea la scară a uneia dintre speciile de dinozauri unice în lume, realizată de paleoartistul canadian Brian Cooley, ajunge în municipiul Deva pentru a promova Geoparcul în cadrul evenimentului ,,Bucurie în Mișcare”. Toți cei care vor vizita standul Geoparcului vor fi invitați la ,,Mișcare în Timp” – o ,,alergare” cu 74 de milioane de ani în urmă pentru a afla detalii despre fosta Insulă a Hațegului cu vulcani fumegând și cu înfricoșătoarele sale viețuitoare. Mai mult, ei se vor putea transforma în paleoartiști amatori și vor avea posibilitatea să învețe cum să își creeze propriul dinozaur, simpatic de această dată, în cadrul unui atelier de modelat dinozauri.

Tot Magyarosaurus dacus va fi, în perioada 1–3 iunie, cel mai înfocat suporter al tuturor echipelor înscrise în competița ,,Țara Hațegului Junior’s Cup”, un campionat de fotbal pentru copii și juniori cu vârste între 8 și 13 ani, din toată țara. Evenimentul, la care Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este partener, va fi găzduit de arenele de fotbal din orașul Hațeg și din Sântămăria Orlea și la el vor participa echipe de juniori de la cluburi importante din țară, dar și nume marcante ale fotbalului românesc. Pe lângă promovarea mișcării și a fotbalului în rândul copiilor și al tinerilor, competiția își propune să valorifice oportunitatea promovării Țării Hațegului și, totodată, să vină în sprijinul comunității locale prin intermediul unor activități caritabile de strângere de fonduri în favoarea unui copilaș din orașul Hațeg care suferă de o boală gravă și are nevoie de o operație costisitoare.

La cea de a XVII-a ediție a ,,Festivalului Narciselor” din Comuna Sălașu de Sus, Geoparcul va fi reprezentat de ambasadorii și voluntarii pentru Geoparc. Alături de Asociația Rangerilor din România și de reprezentanții Parcului Național Retezat, ei vor încerca să le explice celor care vor vizita Fânețele cu Narcise de ce este important ca aceste flori delicate să rămână în habitatul lor natural și să nu fie rupte. Mai mult, în aceste zile, ambasadorii și voluntarii pentru Geoparc lucrează intens astfel încât pe 21 mai să îi recompenseze cu un cadou creativ pe toți cei care acceptă provocarea de a nu rupe narcisele.

Evenimentele Geoparcului nu se limitează doar la județul Hunedoara. ,,Periplu Ancestral” este numele unei expoziții de artă vizuală găzduită de Grădina Botanică ,,Dimitrie Brândză” din București. Lucrările, realizate de studenţii de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, sunt inspirate de roci și fosile din Țara Hațegului. Vernisajul expoziției va fi completat de interpretarea actriței Doina Ghițescu și de un concert de muzică folk susținut de Dana Florian. Începând cu data de 25 mai 2017, timp de două săptămâni, vizitatorii expoziției vor avea posibilitatea să descopere frumusețea și unicitatea a două dintre structurile administrate de Universitatea din București – Geoparcul Internațional UNESCO și Grădina Botanică ,,Dimitrie Brândză”.

Un alt eveniment în premieră, desfășurat tot în cadrul ,,Săptămânii Europene a Geoparcurilor” și ,,Zilelor Geoparcului” îl reprezintă participarea la ,,Noaptea Muzeelor”. În data de 29 mai 2017, porțile expoziției ,,Balauri, dragoni dinozauri” din orașul Haţeg vor fi larg deschise pentru toți cei care doresc să îl cunoască pe Balaurul bondoc și să afle detalii despre Geoparc și comorile aflate pe teritoriul său.

De asemenea, în perioada 2–4 iunie 2017, Geoparcurile Internaționale UNESCO sunt promovate în cadrul Festivalului Județului Buzău. Reprezentanți ai Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și cei ai Geoparcului aspirant UNESCO Ținutul Buzăului vor fi prezenți la Sărata Monteoru, la ,,Buzău Fest”, alături de o echipă de ambasadori și de voluntari pentru Geoparc. Ei vor oferi participanților detalii despre aceste teritorii unice în lume, care au obținut recunoașterea la nivel mondial datorită valoroaselor elemente de patrimoniu natural și cultural de pe teritoriul lor.

Evenimentele din această perioadă se vor încheia pe 24 iunie 2017, de Ziua Iei, când toți vizitatorii Geoparcului sunt invitați să poarte celebra bluză românească. De asemenea, pe durata ,,Săptămânii Europene a Geoparcurilor” și a ,,Zilelor Geoparcului” vor avea loc tururi ghidate la punctele de vizitare și interpretare ale Geoparcului, dar și ateliere desfășurate în cadrul celor două mari proiecte educaționale ,,Casa Pietrelor” și ,,Călătoria lui Andi Andezit”. Cele două proiecte beneficiază de o finanțare din partea Fundației pentru Parteneriat și Mol România, în urma unui concurs național de proiecte, și au ca scop dezvoltarea de noi puncte de vizitare pe teritoriul Geoparcului precum și promovarea acestuia la nivel național și internațional.

Pin It on Pinterest

Share This