Vineri, 26 mai 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București va organiza o nouă întâlnire în cadrul seminarului Early modern concepts of history and practices of historical writing cu tema ”Querelle des Anciens et des Modernes And the Historical Meaning of the Contemporary”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:30, în sala de seminarii a IRH – ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1).

Primul din cele două seminarii dedicate luptei dintre Antici și Moderni – izbucnită la sfârșitul secolului al XVII-lea și continuând o bună parte din secolul Luminilor – explorează ipoteza aparent paradoxală că Anticii, mai mult decât Modernii, au contribuit la deschiderea unui orizont istoricist prin încercarea de-a explica și justifica diferența de maniere și de gust între autorii din Antichitate și cei contemporani. Anticipând argumente despre diversitatea climaterică, etnografică, despre specificități culturale și istorice, Anticii au combătut indirect asumpțiile anistorice ale unei naturi umane eterne pe care se bazau construcțiile discursive ale Modernilor.  
 
În cadrul seminarului se vor discuta texte de Marin Mersenne, Nicolas Malebranche, Fontenelle, Charles Perrault, La Fontaine, Boileau.
Bibliografie propusă pentru acest seminar este:
La Querelle des Anciens et des Modernes (XVII-XVIII siècles), Précédé de Les abeilles et les araignées, essai de Marc Fumaroli, Édition d’Anne-Marie Lecoq. Postface de Jean-Robert Armogathe: Gallimard, Paris, 2001
Dan Edelstein, The Enlightenment. A Genealogy: University of Chicago Press, Chicago, 2010
 

Seminarul Concepte moderne timpurii ale istoriei și practici ale scrierii istorice este organizat de Veronica Lazăr și Grigore Vida și are ca scop să investigheze unele scrieri teoretice fundamentale despre istorie, înțeleasă atât ca obiect, cât și ca discurs, dar și despre realitatea și metodele de înțelegere a acesteia, de la sfârșitul secolului al XVI-lea până la sfârșitul iluminismului, în mod special în Franța și în Anglia, dar și în Scoția, Germania și Olanda.

Textele pentru lectură sunt propuse în ordine cronologică, nu atât de mult dintr-o convenție academică, ca un rezumat sau ca o listare teleologică a doctrinelor, ci mai degrabă deoarece seminarul este conceput ca o explorare a modului în care scrierile teoretice și contextele lor istorice, sociale, instituționale și politice se iluminează reciproc.

În afara unei lecturi interne a textelor, seminarul studiază angajamentul mutual al teoriilor istoriei și științelor, genurilor literare și jurisprudenței în timpul celor două secole care au precedat Revoluția Franceză. De asemenea, seminarul se va concentra pe formarea diferitelor epistemologii istorice, metode critice, ontologii și reprezentări ale temporalității istorice, dar și asupra legăturii lor strânse cu funcțiile imediate și pragmatice ale scrierilor istorice, sau cu politicile statale și dinamicile sociale și economice în statul premodern.

Mai multe detalii despre programul întâlnirilor din cadrul seminarului Concepte moderne timpurii ale istoriei și practici ale scrierii istorice pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This