Vineri, 9 iunie 2017, a avut loc la Universitatea din București ceremonia de deschidere a festivalului de cultură japoneză tradițională.

Ceremonia a fost deschisă de conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector al Universității din București, care s-a arătat încântat de prezența celor 100 de japonezi la eveniment, accentuând în discursul său importanța schimbului intercultural dintre Japonia și România, bazat pe transferul de valori: ,,Universitatea din București este într-un proces de internaționalizare și, de aceea, ne bucurăm foarte mult că sunteți aici pentru că dincolo de clădiri și oameni, o universitate este construită pe principii și valori”.

Reprezentanta delegației de artiști, Yoshizumi Ayako, maestră de washi (arta fabricării hârtiei japoneze cu modele tradiționale) a adresat mulțumiri Universității din București pentru găzduirea festivalului și a prezentat membrii delegației de artiști, veniți din toate părțile Japoniei pentru a face cunoscută cultura tradițională a țării pe care o reprezintă în rândul românilor.

În finalul ceremoniei, Sorin Costreie a înmânat oaspeților cadouri. La rândul lor, aceștia au oferit Universității din București cadouri simbolice, reprezentative pentru cultura japoneză.

”Japan Festival” este organizat de Secţia de Limbă şi Literatură Japoneză a Universității din București, în parteneriat cu International Culture Center din Japonia, și reunește 100 de artişti japonezi, printre care corişti, instrumentişti, toboşari, dansatoare tradiţionale și maeştri în arta chimonoului, care vin special în România pentru a prezenta publicului larg cultura japoneză.

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 10 iunie 2017, la Palatul Facultăţii de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5), în Aula Magna, în intervalul orar 18:00-20:00, fiind precedat de expoziţii şi ateliere de hârtie japoneză washi, arta florilor presate oshibana, arta nanasai (decorarea lămpilor, farfuriilor, paharelor cu picturi în stil tradiţional), care vor avea loc în holul Facultăţii de Drept între orele 14:00-18:00.

Programul complet al festivalului japonez organizat de Universitatea din București poate fi consultat aici. 

 

Pin It on Pinterest

Share This