Friedrich Ebert Stiftung Romania organizează joi, 15 iunie 2017, conferința Coeziunea socială – 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană. Evenimentul se va desfășura între orele 15:00 și 17:30 în Sala Rondă, Intercontinental Hotel, București.

Conferința își propune să evalueze progresele făcute în ultima decadă și să identifice zone și posibilități de intervenție pentru viitor, cu scopul de a crește gradul de coeziune socială.

Cuvântul de deschisere va fi rostit de Stephan Meuser, reprezentant al Friedrich-Ebert-Stiftung  în România și Republica Moldova. Vor susține intervenții Gabriela Crețu (Parlamentul României, Senat), Bogdan Murgescu (Universitatea din București, Facultatea de Istorie), Andrei Mocearov (Camera Deputaților) și Cornel Ban (Universitatea Boston).

Anul acesta, s-au împlinit 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană. Beneficiile integrării sunt indiscutabile – între 2007 și 2013, României i-au fost alocate aproape 20 de miliarde de euro prin Programul de Convergență pentru sprijinirea creșterii economice, a competitivității și crearea de locuri de muncă, ceea ce a contribuit cu aproximativ 15% la creșterea Produsului Intern Brut și s-a concretizat prin crearea a 200.000 de noi locuri de muncă. Cu toate acestea, disparitățile economice și sociale dintre România și alte state membre ale Uniunii Europene, dar și din interiorul diferitelor regiuni ale României sunt foarte mari. La 10 ani de la integrare, România este țara cu cele mai mici salarii și cel mai mare nivel de sărăcie din Uniunea Europeană. În timp ce programele operaționale susținute de Uniunea Europeană prin fondurile structurale și de convergență reprezintă o resursă importantă pentru a accelera convergența cu restul statelor Uniunii Europene, nu trebuie ignorat rolul cheie pe care îl au  politicile publice naționale în această privință.

Pin It on Pinterest

Share This