Universitatea din București organizează în perioada 12 – 14 iunie 2017 cea de-a patra ediție a ”Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics”, parte a seriei ”Bucharest Colloquium in Analytic Philosophy” (BCAP 2017). Întâlnirile vor avea loc la Facultatea de Filosofie a Universității din București (Splaiul Independenţei, nr. 204).

În cadrul primei întâlniri, luni, 12 iunie, vor avea loc, două cursuri deschise susținute de profesorii Roger Crisp și Julian Săvulescu. Primul curs, care va începe la ora 16:00,  privește relația dintre noroc moral și egalitatea de șanse, iar cel de-al doilea, rolul conștiinței profesionale în cazurile controversate ale bioeticii de azi. Mai multe informații despre programul cursurilor pot fi consultat aici.

Marți și miercuri, profesorii de la Oxford vor susține o serie de tutoriale cu studenții masteranzi și doctoranzi ai Facultății de Filosofie.

Tot marți, 13 iunie, se va desfășura, începând cu ora 09:30, workshop-ul ”Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics”, la sediul Facultății de Filosofie (Splaiul Independenței, nr. 204, amfiteatrul Mircea Florian). Mai multe informații despre programul workshop-ului pot fi accesate aici.

Pe lângă prezentările realizate de profesorii de la Oxford, în cadrul celor două zile vor fi abordate numeroase subiecte de actualitate, cu impact asupra agendei publice din România și a celei globale, folosind metodele eticii aplicate și ale filosofiei practice. Printre temele și întrebările cercetătorilor britanici se vor număra: Este schimbarea climatică cea mai importantă provocare morală a secolului nostru? Ce este normativitatea și cum se poate fi ea (re)gândită? De ce e importantă virtutea socială a autenticității? Cum putem evalua și controla algoritmii care ne guvernează viața digitală? De ce genetica și epigenetica au nevoie de o etică? A mai rămas vreo șansă pentru viața mentală privată într-o lume a intervențiilor neuronale? Ce argumente putem aduce în favoarea îmbunătățirii și ameliorării morale?.

La eveniment vor participa, printre alții: Julian Săvulescu (Oxford), Roger Crisp (Oxford), Ingmar Persson (Oxford), Mircea Dumitru (rector, Universitatea din București) și Emilian Mihailov (Universitatea din București). Mai multe informații despre participanți pot fi consultate aici.

Reunind pentru a patra oară cercetătorii din sfera eticii aplicate și filosofiei practice din Anglia și România, ”Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics” este rezultatul unui parteneriat de lungă durată între Universitatea din Oxford și Universitatea din București. Acesta este menit să susțină o colaborare permanentă între profesori și cercetători ai celor două universități.

Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și celor interesați de etica aplicată în limita locurilor disponibile.

 

Pin It on Pinterest

Share This