Universitatea din București anunță cu regret trecerea în neființă a academicianului Victor Emanuel Sahini, profesor al Facultății de Chimie, personalitate marcantă care a  contribuit timp de mai bine de șase decenii la dezvoltarea învățământului superior românesc de chimie și la cercetarea în domeniul chimiei fizice.

Născut în Galați la data de 30 august 1927, academicianul Victor Emanuel Sahini a urmat studiile liceale la Liceul ,,Gheorghe Lazăr” din București și studiile universitare la Facultatea de Chimie a Universității din București. Imediat după absolvire, își începe cariera didactică și științifică în cadrul Universității din București, ca asistent universitar, în echipa academicianului Ilie G. Murgulescu.

Profesorul Sahini a urmat stagii de perfecționare în străinătate (Școala Tehnică Superioară din Dresda, Institutul de Chimie Generală și Anorganică din Moscova, Institutul de Chimie Macromoleculară din Leningrad și Departamentul de Chimie Teoretică al Universității din Cambridge), obținând titlul de Doctor în Științe Chimice în anul 1962, cu teza intitulată ,,Contribuții la teoria legăturii coordinative” și mai apoi Docența, în anul 1970.

Este ales membru corespondent al Academiei Române în 1963 și devine membru titular în 1990. A fost prorector al Universității din București între anii 1970 și 1972, director al Bibliotecii Academiei Române între 1980 și 1994, director adjunct al Centrului de Chimie Fizică (1973-1975), președinte al Comisiilor de Spectroscopie și Chimie Cuantică ale Academiei Române, membru al Consiliului Universității Națiunilor Unite (1971-1977), președinte al Societății de Chimie din România (1993-2001).

Profesorul Sahini a fost, de asemenea, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, director onorific al Institutului de Chimie Fizică ,,I.G. Murgulescu” din cadrul  Academiei Române, dar și editor al celei mai importante reviste de chimie din România, Revue Roumaine de Chimie, timp de mai bine de un sfert de veac.

Pentru meritele sale deosebite, în anul 2000, profesorului i s-a acordat Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de ofițer. În anul 2002 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara.

Victor Emanuel Sahini este autorul unor importante studii în domeniile spectroscopiei moleculare, chimiei cuantice și aplicațiilor în biologie ale chimiei fizice, având contribuții esențiale în elucidarea caracterului parțial ionic al legăturii covalente coordinative, în elaborarea unei metode de calcul a refracției individuale a ionilor, precum și în studiul structurii electronice a radicalilor liberi. Rezultatele cercetărilor sale s-au materializat în numeroase publicații în reviste de prestigiu din țară și străinătate, dar și în numeroase monografii, opere de autor și în colaborare. A format zeci de generații de studenți, contribuind la dezvoltarea chimiei fizice din România și la afirmarea ei la nivel mondial.

Profesorul Emanuel Victor Emanuel Sahini a fost înmormântat cu onoruri militare marți, 18 iulie 2017, la cimitirul Bellu.

Requiescat in pace!

Pin It on Pinterest

Share This