În perioada 19-23 iulie 2017, studenții Facultății de Geografie a Universității din București au participat la cea de a IV-a ediţie a Şcolii de Vară ,,Metode practice pentru evaluarea stării mediului”.

Evenimentul și-a propus să contribuie la formarea de specialiști în domeniul știinţei mediului, astfel încât pe parcursul celor cinci zile ale școlii de vară, studenţii specializării Geografia mediului din anii II și III, dar şi viitori masteranzi ai programelor Evaluarea Integrată a Stării Mediului şi Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Facultăţii de Geografie, au învăţat cum să facă o cercetare de mediu.

În cadrul școlii de vară, studenții au învățat despre utilizarea tehnicilor tradiţionale şi a celor moderne în cercetarea mediului, despre modul în care trebuie planificat un studiu înainte de a se merge pe teren, despre modalitatea de gestionare şi de prelucrare a unei baze de date utilizând tehnici GIS şi metode statistice, dar și despre importanţa voluntariatului în formarea personală şi profesională.

Mai mult, studenții au luat contact direct cu instrumente de măsurare a calităţii apei şi aerului, efectuând măsurători pe Lacul Morii. Împărţiţi în trei echipe, participanții la școala de vară au avut ca sarcină evaluarea stării mediului din trei parcuri urbane (Carol, Circului şi Cişmigiu), folosindu-se de informaţiile primite pe parcursul şcolii, de aparatura de mediu pusă la dispoziţie, de chestionare şi de cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii. Activităţile desfăşurate de aceștia au contribuit la însuşirea de noi cunoştinţe, dar şi la consolidarea celor acumulate deja.

Rezultatele cercetărilor studenților au fost prezentate în ultima zi a şcolii de vară, desfășurată într-un cadru verde, în parcul Herăstrău, şi au constat în analiza intensităţii zgomotului din parcul Cişmigiu, analiza serviciilor ecosistemice oferite de lacul Circului şi analiza calităţii apei din parcul Carol.

Festivitatea de premiere s-a încheiat cu o surpriză din partea organizatorilor constând într-o plimbare cu vaporul pe lacul Herăstrău.

Pin It on Pinterest

Share This