Secţia de limba arabă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti aniversează, pe 15 septembrie 2017, 60 de ani de la înfiinţare.

Cu această ocazie, Georgiana Focşineanu, absolventă a secţiei de limba arabă şi a programului de masterat ,,Spaţiul islamic: societăţi, culturi, mentalităţi”, doctorandă din 2015 la Facultatea de Litere, a adunat laolaltă într-un volum de interviuri mărturiile a 25 de personalităţi dintre alumnii şcolii de arabistică din România. Intitulat ,,Mărturii din arabistica românească”, volumul îngrijit de Georgiana Focşineanu a apărut la Editura Universităţii din Bucureşti la începutul lunii septembrie.

Publicarea acestui volum prefaţează aniversarea celor 60 de ani de la înfiinţarea secţiei de arabă la Universitatea din Bucureşti, eveniment căruia îi este dedicată şi conferinţa internaţională Geographies of Arab and Muslim identity through the eyes of travelers din 15 şi 16 septembrie 2017. Evenimentul va reuni peste 40 de cercetători şi profesori arabişti din întreaga lume, care vor dezbate asupra modului în care este percepută identitatea arabă și musulmană de către călători. Mai multe informații despre vorbitori și despre temele abordate în discursurile acestora pot fi consultate aici.

Tot în contextul celebrării celor 60 de ani ai secției de arabă, a fost lansat și numărul XVII/2017 al revistei Romano-Arabica, publicaţie a Centrului de Studii Arabe al Universităţii din Bucureşti, editată de prof. univ. dr. George Grigore, directorul Centrului de Studii Arabe al Universității din București, și conf. univ. dr. Laura Sitaru, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine. Romano-Arabica, revistă consacrată pe plan extern și prezentă în baze de date internaţionale precum Index Islamicus, Cascadilla, Ulrich, Linguistic Bibliography Online (Brill), EBSCO, Scipio, Scopu, este coordonată de un comitet ştiinţific din care fac parte islamologi şi arabişti de renume.

Ediția aniversară a revistei este dedicată temei Fictional beings in Middle East cultures și cuprinde articole şi recenzii de carte semnate de arabişti străini şi români. Persoanele interesate să consulte revista o pot accesa în format electronic aici.

Pin It on Pinterest

Share This