Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, este inițiatorul unui apel public adresat Guvernului României și lansat astăzi, 27 septembrie 2017.

Inițiativa pleacă de la aplicarea Ordonanței de rectificare bugetară, prin care efortul bugetar pentru plata drepturilor salariale cuvenite prin aplicarea Legii nr. 85/2016, este transferat de la bugetul de stat către bugetele universităților.

Astfel, apelul public solicită Guvernului „să respecte obligațiile legale care îi revin în aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plății drepturilor respective pentru anul în curs și întreaga perioadă de referință. Cerem, de asemenea, asigurarea de la bugetul de stat, prin contractele instituționale, a sumelor necesare acoperirii diferențelor pozitive rezultate din aplicarea Legii nr. 153/2017”.

Documentul atrage atenția asupra faptului că situația generată de decizia mai sus amintită pune mediul universitar românesc în fața unei situații critice fără precedent „care riscă să conducă la subminarea autonomiei universitare, consfințite de Constituția României”. Se atrage atenția că „bugetele universităților au fost gândite și constituite în baza unei legislații existente, iar prin modificarea acesteia se produc schimbări dramatice în strategiile de dezvoltare ale universităților”.

Mai mult, apelul subliniază faptul că profesorii, cercetătorii și personalul didactic auxiliar din universitățile românești trebuie să beneficieze de drepturile conferite de Legea nr. 85/2016, indiferent că își desfășoară activitatea într-o universitate mare sau una de dimensiuni reduse. „Ne întrebăm ce se întâmplă cu universitățile care nu dispun de solduri, adică de economii? De unde vor plăti aceste instituții drepturile legale? Este esențial ca abordarea financiară să fie una clară și unitară, care să nu pună sub semnul întrebării respectarea drepturilor unor colegi de-ai noștri și să nu fie discriminatorie”, se arată în document.

Petiția este semnată de Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop și Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Toți cei interesați să sprijine acest demers public sunt invitați să se alăture petiției, accesând următorul link: http://bit.ly/2fQO3eU.

Varianta completă a petiției intitulată Apel la respectarea obligațiilor Guvernului față de învățământul universitar din România poate fi consultată aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This