Luni, 2 octombrie 2017, maestrul budist Jampa Lungtok, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane Rabten Choeling din Elveția, vine pentru prima dată la Universitatea din Bucureşti, fiind invitat de onoare în cadrul Programului de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii.

În acest context, maestrul va avea un dialog la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti. Evenimentul este deschis publicului larg şi se adresează studenţilor, cercetătorilor şi cadrelor didactice de la Universitatea din Bucureşti.  Cei interesaţi de budism şi de studiul religiei sunt așteptați, începând cu ora 19:00, în Aula Magna a Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Evenimentul își propune să abordeze o temă-cheie pentru înţelegerea budismului în general, punând accent pe dezvoltările ei în interiorul budismului tibetan: legătura dintre vacuitate şi compasiune. Dialogul va pune în lumină nu doar dimensiunea teoretică a înţelegerii celor două concepte-cheie, ci, mai cu seamă, va încerca să evidenţieze dimensiunea practică a învăţăturii budiste cu privire la vacuitate şi compasiune. Vor fi, de asemenea, avute în vedere, metodologic, două registre: cel al dezvoltării personale (ca îmbinare între studiu şi practică), respectiv cel al comunicării interreligioase, punctând, unde este cazul, legăturile, corespondenţele ori diferenţele specifice în raport cu alte tradiţii religioase.

În plus, dialogul își propune să răspundă și la o serie de întrebări-cadru: Ce este vacuitatea? Care este legătura dintre vacuitate şi înţelepciune? Ce este compasiunea? Care este legătura dintre compasiune şi înţelegerea viziunii budiste cu privire la originarea codependentă sau interdependentă? Care sunt înţelesurile profunde ale conjuncţiei compasiune şi vacuitate în budismul tibetan? Cum se pun în practică învăţăturile evocate și cu ce scop? Ce înseamnă o cale spirituală autentică din perspectiva unui călugar budist?

Dialogul va fi susţinut în limba engleză, cu traducere în limba română, şi moderat de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc. Dialogul va fi urmat și de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Născut în 1954 în Austria, la Bregenz, Jampa Lungtok (Helmut Gassner) beneficiază de o educaţie occidentală până la vârsta de 23 de ani când se dedică studiului Dharmei, devenind călugăr practicant al budismului tibetan. A fost invitat să susţină prelegeri la universități prestigioase din Europa (Austria, Germania, Elveţia, Franța etc.), legătura cu mediul academic fiind una fluentă şi, în acelaşi timp, novatoare, prin abordările interdisciplinare care propun un dialog creator între budism şi ştiinţă.

Maestrul Jampa Lungtok a absolvit Universitatea Tehnică Federală (ETH) din Zürich, în 1976. Din 1977 îşi începe studiile de limbă tibetană şi Dharma sub îndrumarea maestrului Geshe Rabten Rinpoche la mănăstirea budistă Rabten Choeling din Elveţia.

Din 1981, maestrul Gelong Jampa Lungtok s-a implicat activ în înfiinţarea mănăstirii budiste Tashi Rabten din Austria.

În perioada 1979-1995 a desfăşurat activităţi de traducere în şi din limba tibetană pentru importanţi Lama, inclusiv pentru Sanctitatea Sa Dalai Lama, iar în prezent, este traducător şi discipol apropiat al maestrului Gonsar Tulku Rinpoche.

Moderatorul evenimentului, prof. univ. dr. Madeea Axinciuc, este director fondator al Programului interdisciplinar de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, desfăşurând activităţi de predare şi cercetare în domeniul filosofiei religiei, al religiei comparate şi al literaturii biblice. Prof. univ. dr. Madeea Axinciuc este coordonatorul primului proiect academic de traducere neconfesională a Bibliei Ebraice în limba română. Ultima carte publicată se intitulează Despre ierarhiile divine. Fascinaţia Unului şi lumile din noi – temeiuri pentru pacea religiilor, publicată la Editura Humanitas, în anul 2015.

 

Pin It on Pinterest

Share This