Universitatea din București, prin Institutul de Cercetări al Universității din București (Secțiunea de Științe Umaniste) și Facultatea de Filosofie, organizează în perioada 2-3 octombrie 2017 conferința intitulată ,,Metafizica după Revoluția Științifică (1687–1781)”.

La eveniment vor participa în calitate de keynote speakers Paola Basso (Universitatea din București), Andrew Janiak (Duke University), Fritz Nagel (Universitatea Basel), Anne-Lise Rey (University of Lille).

Conferința este organizată de Tinca Prunea-Bretonnet și Grigore Vida, cercetători ai Universității din București.

Scopul acestei conferințe este cercetarea modului în care metafizica a fost redefinită în perioada dintre Principia lui Newton – care marchează punctul culminant al așa-numitei „Revoluții Științifice” – și Critica rațiunii pure a lui Kant. În această perioadă, metafizica a suferit transformări importante ca răspuns la provocările radicale înaintate de noua fizică și de empirism. Paradigma newtoniană devenise predominantă, dar exista și o nemulțumire crescândă față de ceea ce era socotit a fi lipsa ei de fundament metafizic. Iluminismul german continua să promoveze o metafizică puternic speculativă; în alte locuri din Europa, „aversiunea față de metafizică”, cum a fost odată numită, era contrabalansată treptat de un interes reînnoit față de metafizică. Noi încercări erau făcute de a „salva” metafizica și de a-i împăca pe Newton și Leibniz (de pildă) și, mai general, de a realiza o sinteză filosofică, una care să dea seama atât de respingerea metafizicii tradiționale (înțeleasă ca metaphysica generalis și metaphysica specialis, aceasta din urmă cuprinzând trei discipline), cât și de aspirația de a furniza un fundament ferm și universal pentru morală și fizică.

Taxa de participare la conferință este de 20 de euro (80 RON). Conferința nu oferă finanțare pentru deplasarea sau cazarea vorbitorilor.

Mai multe detalii despre conferința ,,Metafizica după Revoluția Științifică (1687–1781)”pot fi consultatate aici.

Pin It on Pinterest

Share This