În perioada 11 – 12 mai 2018, are loc Congresul Internațional de Istorie Literară cu tema „Valori locale convertibile: mize internaționale ale istoriei literare naționale”.

Istoria literară, de mai multe ori „îngropată” de-a lungul secolului al XX-lea, contestată pentru imprecizia sa metodologică, umbrită în episoade succesive de teoria literară și de comparatism, revine în actualitate.

Asimilarea, în aproape toate ramurile reflecției literare, redefinirea sociologică a cercetării literare și orientarea spre studiul fenomenelor instituționale, integrarea literaturii în ample istoricități economice sau politice și receptivitatea studiilor literare față de interpretarea sistemelor-lume sau față de istoria conceptuală, precum și emanciparea de complexul de iluzii și de mituri din jurul literaturii și a singularității sale au contribuit la reabilitarea istoriei literare.

Astăzi, istoria literară reprezintă un spațiu de întâlnire, unul dintre cele mai deschise intervale de comunicare cu alte modalități de cunoaștere din domeniul umanist de care dispun studiile literare.

Prin intermediul acestei teme, congresul își propune să deschidă o discuție despre schimburile contemporane dintre studiile literare transnaționale și istoriile naționale, despre schimbul de valori între național și transnațional în domeniul istoriei literare, despre factorii „favorizanți” pentru redefinirea transnațională a unei istorii naționale (evoluțiile interbelice din câmpul studiilor literare și posibilitatea epistemică a unui comparatism „în bază națională”), precum și despre raportul dintre valorile „naționale” și cele „universale”, esențial în definirea etosului istoricilor literari și în cristalizarea articulării între etic și estetic în culturile periferice.

Profesorii, cercetătorii și studenții doctoranzi sunt așteptați să transmită proiectele individuale  până la data de 1 decembrie 2017. Acestea vor cuprinde date despre autor, afiliere instituțională, coordonate de contact, titlul comunicării propuse și un abstract de maximum 500 de semne – totul, într-un fișier în format doc, docx sau rtf, și vor fi transmise la adresa de e-mail: istorielit.ubbcluj@gmail.com.

Decizia comitetului științific va fi comunicată individual, pe e-mail, până la 8 ianuarie 2017, urmând ca participanții să confirme venirea lor la congres prin completarea unui formular tip.

Comunicările prezentate vor fi publicate, în 2018/2019, în reviste de specialitate ale UBB (un număr al revistei Studia Universitatis Napocensis, seria Philologia), ale Academiei Române (Dacoromania litteraria), respectiv într-un volum dedicat lui D. Popovici (la Editura Presa Universitară Clujeană, CNCS B+).

Congresul Internațional de Istorie Literară este organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai” (Facultatea de Litere) și Academia Română (Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”).

Mai multe detalii despre Congresul Internațional de Istorie Literară pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This