Joi, 7 septembrie 2017, a reînceput seminarul interdisciplinar Mathematical Methods in the Humanities and Social Sciences: Graphs and Networks. Următoarea întâlnire va avea loc joi, 21 septembrie 2017, la sediul Secțiunii de Științe Umaniste a ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr.1), în intervalul orar 12:15-13:45.

Scopul acestui seminar este de a aduce în atenția specialiștilor aspecte referitoare la aplicarea teoriei grafurilor și a rețelelor la diferite domenii ale disciplinelor socio-umane. Prin explorarea diferitelor modele de rețele (sociale, de citare, de transmitere a cunoașterii), grupul de cercetare se angajează într-un domeniu interdisciplinar.

Marian-Gabriel Hâncean este coordonatorul seminarului ”Mathematical Methods in the Humanities and Social Sciences: Graphs and Networks”. Gabriel Hâncean este conferenţiar universitar la Departamentul de Sociologie al Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri precum analiza reţelelor sociale, sociologia organizaţiilor şi comportament organizaţional. În programul său de cercetare ştiinţifică, Marian-Gabriel Hâncean investighează antecedentele şi consecinţele reţelelor de colaborare la nivelul comunităţilor academice naţionale. Acesta foloseşte un design de cercetare care îmbină analiza de reţele socio-centrice şi de reţele personale în vederea înţelegerii formării şi impactului reţelelor de co-autorat asupra ierarhiilor de prestigiu în lumea ştiinţei. Interesele sale de cercetare vizează și metodologia reţelelor sociale multi-nivel (individ, organizaţie, instituţii) şi analiza reţelelor sociale transnaţionale (fluxul de resurse la nivelul reţelelor transnaţionale de migraţie). Din 2016 este bursier al Institutului de Cercetare al Universităţii din Bucureşti (ICUB) – Secţiunea Ştiinţe Sociale.

Seminarul  reprezintă o colaborare între secțiunile de Științe Exacte, Științe Sociale și Științe Umaniste ale Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB) și oferă un cadru de discuții pentru o mai bună înțelegere a instrumentelor matematice disponibile în epoca informației digitale. Formatul seminarului este unul care va combina prelegeri introductive cu discutarea unor texte și a unor exemple.

Mai multe detalii despre seminarul ”Mathematical Methods in the Humanities and Social Sciences: Graphs and Networks” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This